Det er tanken der tæller

10.09.02   |   kl. 10:39   |  

Det er tanken der tæller

Anmeldelsea af Steven Spielbergs nye film, Minority Report

Steven Spielbergs nye film Minority Report er en begavet og uhyggelig fremtidsvision, som handler om et samfund i år 2054, hvor mord ikke længere eksisterer. Filmen tegner et samfund, hvor det ikke kun er „Big Brother who is watching you", men hvor iris i dine egne øjne konstant aflæses af øjenscannere, så man altid ved, hvor du er

Det lyder jo godt. Rigtig godt endda. Et samfund hvor alle kan føle sig trygge, fordi mord ikke længere finder sted. Men hvad er prisen! Det forsøger Spielberg med held at vise i sin nye vellykkede Hitchcockske actionthriller. Filmen viser et overvågningssamfund, som vi måske allerede er godt på vej ind i _ f.eks. bliver amerikanere i dag i gennemsnit videofilmet 43 gange i døgnet. Og med en mobiltelefon og GPS-systemet oveni, er der ved at være tjek på os.


Mordorakler
Filmen Minority Report handler om førdrabschefen John Anderton spillet glimrende af Tom Cruise, som arbejder i PreCrime, afdelingen der forhindrer mord. Han går 100% ind for det system, han arbejder med, nemlig at fange morderen, før mordet bliver begået. Seks år tidligere forsvandt hans lille søn sporløst, og hans liv er gået i opløsning. Hans eneste mening med livet er at forhindre lignende ting i at ske.

Filmen tager sin begyndelse kort tid før, der skal være valg om, hvorvidt PreCrime skal gøres landsdækkende. FBI-agenten Danny Witver (Colin Farrell) skal undersøge, om systemet virkelig fungerer. Det bygger på tre "Pre-Cogs" _ orakler _ som ligger dopede i et bassin og er forbundet til en computer, sådan så deres indre billeder om fremtidige mord kan videregives til computerskærme. PreCrime finder personerne og sender tropper af sted, som stopper den præ-kriminelle i sidste øjeblik. Folk er holdt op med at planlægge mord, men det sker stadig, at de i affekt vil dræbe. Selvom personen aldrig når at myrde, bliver han indespærret. Der er nemlig ingen tvivl om, at det ville være endt i mord, hvis ikke der var grebet ind. Det er tanken, der tæller!


Alle overvåges
Det er her filmens handling går i gang. John Anderton modtager meddelelse om et nyt mord og ser, at det er ham selv, som 36 timer senere vil myrde en mand, han endnu aldrig har hørt om. Han må flygte for at finde ud af, om systemet er ufejlbarligt, om han kan have arresteret uskyldige mennesker.

John Anderton må flygte fra sin skæbne og bevæger sig ud i et samfund, hvor alt og alle er overvåget af computerstyrede kameraer og satellitter. De ser hvert et skridt, man tager, og ligegyldigt hvor man bevæger sig hen, bliver øjet scannet og ens identitet aflæst. Når PreCrime f.eks. har brug for at tjekke, hvor mange mennesker, der opholder sig i en bygning, benytter de varmescanning, som tæller ud fra det antal kroppe, der udsender varme. Derefter sender de metaledderkopper ud, som scanner folks øjne. Hvor man i dag forsøger at skaffe sig et falsk pas, må man i 2054 udskifte sine øjne for at skifte identitet!

Men også ganske almindelige borgere er der tjek på. Man bliver konstant tiltalt af elektroniske reklamer, som siger ens navn og spørger, om man var glad for den bluse, man sidst købte, lige som man allerede i dag hos internetboghandlen Amazon.com får at vide, hvilke bøger man vil kunne lide, ud fra hvad man tidligere har købt!


Tænketank skabte fremtidsvision

For at skabe en fremtidsvision, som var så realistisk som muligt, nedsatte Spielberg en tænketank med kloge hoveder inden for teknologi, miljø, kriminalitet, medicin, sundhed, sociale forhold, transport og computerteknologi. Resultaterne brugte filmens manuskriptforfatter Scott Frank og produktionsdesigner Alex McDowell som udgangspunkt for miljøet i filmen. Meget af det er ikke så forskelligt fra det nuværende. Og mest tankevækkende er overvågningssystemet, som er skabt i det godes tjeneste _ men som kan misbruges. Ligesom man kan i dag.

PRINT

Ingen kommentarer