Det hemmelige firma fra Samsø

14.06.07   |   kl. 11:11   |  

Det hemmelige firma fra Samsø

Han har en restaurant på Samsø, kalder sig selv for open source-freak og er på få år blevet den, der sælger flest domæner i Danmark. Peter Larsen er manden bag GratisDNS. Firmaet hoster mere end 120.000 domæner og gør en dyd ud af ikke at reklamere.

Han vil helst tidligst mødes kl. 11. Og kan fotografen ikke komme engang over middag? Peter Larsen, 31 år, manden bag GratisDNS.dk, og hans to medarbejdere starter helst ikke for tidligt:

- Vi har fast telefontid fra kl. 10-16.30 og skulle egentligt møde kl.9. Men jeg har endnu til gode at se Anders og Uwe på det tidspunkt, fortæller Peter Larsen med et grin om sine to ansatte. Vennen gennem 13 år, Anders Gammelmark, der indtil for nyligt arbejdede som elektriker, forklarer:

- Det, at man kan tage vores produkt og lege med det, afspejler sig i firmaet. Vi arbejder på at være på kontoret og være et firma, men nogle gange kikser det. Det fungerer som vores andet hjem, og vi kender hinanden så godt som gamle ægtepar.

Kollegerne er et ret nyt fænomen. Fra opstarten i 2001 til 2006 var Peter alene om at etablere og køre GratisDNS.dk.

Modeller og Nik&Jay
Trods flydende arbejdstider og en uhøjtidelig tone - "nogle dage har vi da lukket det hele, og er taget på netcafé" - fejler de ydre rammer om de tre venners arbejde ikke noget. Efter at have kørt firmaet dels fra Samsø, dels fra et kælderlokale i København, hører GratisDNS nu til i lyse lokaler i det hippe, indre København. Det blå tæppe på trappen er tommetykt og Unique Models har kontor i lejligheden ved siden af, og fra skrivebordet er der udsigt til Nexus, der bl.a. producerer Nik og Jay. Som navnet antyder, er der ikke de store penge at tjene på GratisDNS. Peters indkomst i dag kommer fra services som videresendelse af post, domænesalg, webhosting, mailhosting, SSL-certifikater, serverhosting, colokation og rådgivning.

- Det er svært at yde support på noget, man i forvejen giver væk, forklarer Peter om baggrunden for, at man skal betale, hvis man vil have support.

- Men først prøver vi altid at hjælpe folk til at finde svaret i vores FAQ, og vi har et meget aktivt forum, der dagligt har 3-4000 brugere, hvor man kan få hjælp.

Restauratør og it-ekspert
Historien om GratisDNS begynder på Samsø i 1998, da den dengang 22-årige Peter Larsen startede restauranten "Lille Bjørn" med sine forældre. De er i dag ansat af Peter og driver restauranten. Peter er der stadig hver sommer for at arbejde. Han forklarer eventyret på Samsø som et svinkeærinde:

- Det skete i et svagt øjeblik, hvor jeg bestemte mig for, at nu ville jeg lave noget fornuftigt og ikke noget med it.

Men den nystartede restaurant skulle have en hjemmeside, og den skulle Peter lave.

- Jeg kunne ikke rigtig finde nogle produkter til hjemmesiden herhjemme. Så jeg fandt på GratisDNS ved at stå og kigge ud over en kartoffelmark på Samsø. GratisDNS er Samsøs største eksportvare - de ved det bare ikke, fortæller Peter Larsen, der altid har interesseret sig for it. Han installerede sin første Linux, da han gik i 1. g. i Roskilde. Men han har ikke mere end et halvt års datalogi på Københavns Universitet på cv'et. Det var for kedeligt. Og det var ikke nødvendigt for at få succes med sit firma. Efter det første år kørte 1500 websider med GratisDNS.

- Det var en hæslig hjemmeside, dengang, forklarer Peter.

- Har den været grimmere, end den er i dag? spørger Anders, mens han byder på the og kaffe.

40-50 opkald på mobilen
Trods en grim hjemmeside, tegnede det godt for det nye enmands-firma. Der kom kunder i butikken. Men varen var gratis, og Peter betalte omkostningerne af egen lomme. Året efter opstarten tog han et banklån på 5000 kr., så han kunne blive registrator hos DK-Hostmaster.

- Jeg mente, at nu var der så mange, der brugte GratisDNS, at jeg kunne tjene lidt penge på domænesalg.

Dengang som nu spredte rygtet sig om den gratis ydelse fra mund-til-mund. Der er en grund til, at han kun har skrevet en pressemeddelelse i de sidste ni år, for Peter sætter en ære ikke at reklamere og kalder sit firma for en superhemmelig hostingvirksomhed. Og det kan den roligt være, for han har den bedste reklame, han kan ønske sig: Det gode ry og rygte, som særligt spredes via teknikere og på nyhedsgrupper.

Først efter et par år holdt tallene i firmaet Larsen Data op med at være røde. Der var ved at være travlt, da Peter i 2005 smed sine servere i bilen og tog færgen fra Samsø for at flytte til København.

- Jeg er en opensource-freak, så jeg synes, det skal være tilgængeligt og sjovt - og alle skal kunne bruge det, og hvis ikke, skal de have hjælp til det. Så jeg havde givet mit mobilnummer ud, men til sidst fik jeg 40-50 opkald om dagen og nogle sent om aftenen. Det handlede om alt lige fra, at deres internetforbindelse var væk til, at deres site var hacket. Det var sjældent relevant, husker Peter med et grin og understreger, at han har fået nyt telefonnummer.

I dag tager Uwe og Anders sig af den daglige drift og besvarer de mange telefonopkald og mails. Så kan Peter få fred til at lave det, han bedst kan lide: At arbejde med teknikken og lave nye funktioner. Det værste, Peter ved, er papirarbejdet - "at sidde og lave moms…..det er grænseløst irriterende". Den unge iværksætter vil hellere bruge sit krudt på teknikken og sætter en ære i at tilbyde gennemskuelige produkter og priser:

- Mange webhoteller pådutter folk hele pakker - og så kommer oprettelse og moms oveni prisen. Vi overholder til punkt og prikke alt med priser. Hvis vi skriver, at det koster 79 kr., så står der også 79 kr. på folks regning.

Vildeste drøm er opfyldt
For et par år siden var Peters vildeste drøm at have 100.000 brugere. Men den drøm er for længst opfyldt. I løbet af kort tid er tallet steget fra 65.000 til mere end 120.000 i dag. Det svarer til 11% af .dk-domænerne. Det blev fejret med en våd bytur. Men hvad så nu?

- Næste drøm er, at vi går ud internationalt. Det ville betyde, at vi skulle have sites på engelsk, flere ansatte - og en væsentligt større maskinpark.

Fakta om GratisDNS.dk
Der foretages 18-28 millioner opslag i GratisDNS.dk hver dag.

Der er syv servere fordelt i USA, Irland og Frankrig. Alle er opkaldt efter kvinder og er under administration og kontrol af Peter Larsen. Nameserver 2's hardware og linje er sponsoreret af ComX (ns2.gratisdns.dk).

Der bruges FreeBSD som operativsystem. Til nameserver bruges BIND/named og NSD. Til web bruges en blanding af php/apache og andre små opensource utilities.

Larsen Data har sin største indtægt fra web- og mailhoteller.

Mange kunder er små webhoteller, designer firmaer og CMS udbydere, som typisk har en enkelt eller to servere. De bruger Larsen Data til at binde domæner sammen med deres servere, og til at købe domænerne til deres kunder.

De bruger GratisDNS:
www.telmore.dk
www.nyalliance.dk
www.arto.dk
www.nve.dk

DNS er en forkortelse for Domain Name System. En DNS-server eller navneserver er en server placeret på et IP-baseret datanet, der tager sig af oversættelsen af de navne man normalt arbejder med på Internet. Kommunikation over et IP-baseret datanet kan kun foregå ved hjælp af disse IP-adresser, der kan minde om telefonnumre. Ligesom DNS-serverens kan ligne en telefonbog med et alfabetisk register.

Wikipedia

PRINT

Ingen kommentarer