13.12.11   |   kl. 08:52  

Informationstavlen i dagligstuen giver mad på bordet

Det er nemt at bygge sin egen informationstavle. Det kan forbinde offline- og online-verdener i dagligdagen – og invitere til middag.

Labitats "jumbotron" holder forbindelsen mellem medlemmerne i den fysiske verden og dem på nettet. Hvis man er heldig, inviterer den også på middag.

Hvordan sætter man online- og offline-verdenerne sammen? I den københavnske hackerklub Labitat er problemet løst med en anordning, som klubben kalder for 'jumbotronen', i stil med de kæmpeskærme, der benyttes til sportsbegivenheder.

Labitats jumbotron er dog i den mere ydmyge og lavpraktiske ende. Den består ganske simpelt af tre fladskærme sat fast i loftet i hackerspacets kælderlokale, så man kan følge med fra alle sider. Systemet består af en gammel computer og en VGA-splitter, der sender computerens videosignal videre til de tre skærme. Det har kostet et par hundrede kroner for splitteren, mens den gamle computer og skærmene kom "et eller andet sted fra".

– Det er en måde at bringe den virtuelle verden, hvor vi snakker med hinanden, ned i rummet her, hvor vi går rundt uden lige at have computeren tændt. Her kan man følge med i, hvad der sker ude i den virtuelle verden. Det er relativt simpelt: Det er bare tre skærme, der er hængt op og viser det samme signal fra computeren, som følger med i vores chat, forklarer Thomas Flummer fra Labitat.

IRC inviterer til fællesspisning

Mere er der ikke i det, men det er en social del til at kæde de forskellige dele af hackerspacet sammen.

– Der er nogen, der sidder derhjemme hele tiden, som ikke kommer herind til hverdag, og så kan de også lige komme ind med et indspark. Vi andre kan følge med i, hvad de snakker om.

Det er Labitats chatkanal på IRC, det ældste chatsystem på internettet, som bliver vist på jombotronen. Softwaren er et IRC-terminalprogram med navnet IRSSI, som er konfigureret til kun at vise meddelelserne.

– I dag har der været én, der sidder til forelæsning i Sverige og keder sig lidt, så han vil hellere chatte med os andre. Det har været en stille dag i dag. Jeg bruger det selv, når jeg kommer forbi. Hvad er der sket, siden jeg sidst var på chatten. Om der er nogen, der har sagt 'jeg laver mad i aften', siger Thomas Flummer.

Det må have givet pote, for kødgryderne bobler lystigt i Labitats køkken denne tirsdag aften. Middagen koster 35 kroner, og alle er velkomne, skulle vi hilse og sige.

  • It på ho'det

    Dingenoter, dippedutter og andre digitale dimser. Prosabladet vender it på hovedet og tager et skævt blik på grænselandet mellem computere og den fysiske verden.