05.10.11   |   kl. 08:54  

Intelligent elmåler – den klarer vi selv

Intelligente elmålere kan reducere energiforbruget i fremtiden. Og hvorfor vente på udviklingen, når man kan selv?

Sådan designer man sin egen intelligente elmåler. Så er det bare med at komme i gang. Foto: Labitat.

På en gammeldags elmåler er der en skive bag en rude, som roterer i takt med elforbruget. En lille sort streg på kanten af cirklen markerer en enkelt rotation, som svarer til en vis brøkdel af en kilowatt-time. Hvis man sætter en lysfølsom sensor på ruden sammen med en præcis lyskilde, kan man aflæse, når den sorte streg passerer sensoren. Mål tidsintervallet mellem to sorte streger, og så kan man – simsalabim – regne strømforbruget ud.

Klisterbånd skal der til

Som sagt, så gjort – i hvert fald i det københavnske hackerspace Labitat, hvor grænselandet til lukkede kasser udforskes.

I version et sad sensoren på en plade foran måleren, men i mellemtiden kom Dong og udskiftede den med en ny og smartere model. I stedet for den roterende plade er der nu en diode, der blinker samme sted, som den sorte streg viste sig på den gamle model. Derfor er sensoren i version to blot klistret fast til måleren med tape, men ellers er princippet det samme.

– Når der er helt mørkt, er der fem volt på sensoren. Så falder spændingen, når der kommer lys, forklarer Labitats Emil Renner Berthing.

Det er den populære Arduino-chip, som er bro mellem det analoge signal fra sensoren og Labitats server.

I takt med at elmålerens diode blinker løs, kigger chippen på den stigende og faldende spænding fra sensoren og prøver at skille skæg fra snot. Der er nemlig en del støj på signalet, både af den elektriske slags og fra det indfaldende lys i lokalet, hvor måleren befinder sig.

Chippen er programmeret i "old-school" C, og via en USB-udgang fra chippen sendes interval-tiden imellem to blink videre til serverprogrammet. På serveren har Emil Renner Berthing "nørdet helt ud" og strikket et program sammen af C og scriptingsproget Lua, som logger strømforbruget og leverer en offentlig webgrænseflade, der i realtid viser elforbruget.

Er der nogen hjemme?

Og hvad kan man så bruge det til?

Ja, man kan se, når kaffemaskinens vandvarmer slår til, eller om der er nogen hjemme i kælderen, hvor Labitat hører til. Men det har også en anden effekt:
– Lige pludselig kan man se, at det nytter at slukke lyset i de rum, man ikke bruger. Det gør en kæmpe forskel at se 'realtime', hvad man bruger. Det her er så simpelt at lave, at man mega-nemt kunne bygge det ind i strømmåleren, siger Emil Renner Berthing.

Ideen er hermed givet videre.

  • It på ho'det

    Dingenoter, dippedutter og andre digitale dimser. Prosabladet vender i en ny serie it på hovedet og tager et skævt blik på grænselandet mellem computere og den fysiske verden.