Løn

Årlig lønforhandling

Mange glemmer det vigtigste i forbindelse med lønforhandlinger: Forberedelse.

Uden forberedelse står man ofte uden argumenter og eksempler, og ledelsen kan alt for nemt skyde det fremsatte krav om en lønforhøjelse ned.

Forberedelse

Derfor er det vigtigt, at du tager dig den fornødne tid til at forberede dig. Det er penge værd, når du lige bruger en ½ time på at lave en ’slagplan’.  Ja, det er tit svært at finde tid til at få gjort sådan en ’kedelig’ ting, men gør det fx inden du begynder på dagens arbejde, eller når børnene er lagt i seng, og der er lidt ro. Det er nemlig vigtigt, at man får gjort sig nogle tanker, får undersøgt og får taget stilling til nogle forhold.

Hvis du har været i rigtig god tid, har du forberedt dig siden den sidste lønforhandling, fordi forberedelse til en lønforhandling reelt foregår hen over hele året, forstået på den måde, at du skal huske at notere alle dine succeser, samt den ros du har modtaget. 

Det skal ikke kun være ros fra chefen. Det er lige så vigtigt med ros fra kollegaer, kunder eller samarbejdsparterne. Denne ’goodwill’ skal nemlig bruges til din lønforhandling som dokumentation for din berettigelse til en lønforhøjelse.

Hvis du ikke har fået noteret det ned siden sidste lønforhandling, så gælder det om under forberedelsen at komme i tanke om, hvilke succeser der har været i løbet af året (kig evt. mails eller opgavelister igennem).

Dine argumenter for en lønstigning

Vælg en 2-3 argumenter for, hvorfor du skal have bedre vilkår og underbyg dem med eksempler, fx at du har påtaget dig mere ansvar og dermed har gennemført de her 3 opgaver, som har været stor betydning for virksomheden. Tænk samtidig over hvad din chef/virksomhed lægger vægt på, og har du i givet fald levet op til noget af dette.

Penge eller frihed?

Benyt dig af den individuelle lønberegner på PROSAmin og brug også PROSA’s lønstatistik til at se, hvad IT-ansatte med samme erfaring i lignende stilling får i løn og henvis evt. til dette som dokumentation for dit krav. Derudover bør du gøre op med dig selv, hvad der er vigtigste for dig. Er det flere penge eller mere fritid, og hvad er realistisk at få.

Samtidig bør du have nogle alternative løngoder, hvis din chef ikke kan imødekomme dit krav om 5 % lønforhøjelse. Dette kunne fx være højere pension, fri mobil, fuld løn under barsel og forældreorlov, mere fritid, andre arbejdsopgaver, betaling for overarbejde, bonus, kurser eller certificeringer osv.

Forhandlingen

Under selve forhandlingen gælder det om at bevare roen og få en konstruktiv dialog i gang. Lyt til hvad din chef siger, men hold fast i dine argumenter og underbyg dem gerne med flere forskellige eksempler. Det er generelt en dårlig idé at true med at sige op, hvis man ikke får den ønskede lønforhøjelse, medmindre man er parat til at tage skridtet.

Hvis forhandlingen går i hårdknude, så kan man altid foreslå, at man tager en pause eller aftaler et nyt møde, så begge parter har mulighed for at tænke over tingene eller til at undersøge nogle forhold. Dette gør sig fx gældende hvis din chef siger, at der ikke er økonomi til lønforhøjelser, så må virksomheden også tænke i alternative løngoder.

Skulle du være så uheldig, at din leder ikke er til at hugge og stikke i, så bør du få klarlagt, hvad det er, der helt konkret skal til for, at du kan få bedre lønvilkår. Der skal laves en klar aftale, som så vil gøre det muligt for dig at sikre dig, at næste lønforhandling giver et andet resultat.

Har du lyst til at læse flere gode råd til lønforhandling, så læs vores guide til lønforhandling eller kig med her