Uddannelse

Alt for få it-folk efteruddanner sig

Næsten halvdelen af de it-professionelle har ikke brugt en eneste dag hele sidste år på at dygtiggøre sig inden for sit specifikke fagområde.

Aldrig har det været så vigtigt for en it-professionel at være fagligt velinformeret, og aldrig før har så få PROSA-medlemmer fået opdateret deres viden og faglige kunnen. 
46 procent af de it-professionelle har ifølge den seneste lønstatistik fra PROSA ingen efteruddannelse fået i løbet af 2011. Ikke engang en lille internt workshop er det blevet til.
– Det er det laveste niveau, siden vi i 1999 begyndte at spørge ind til medlemmernes efteruddannelse, siger ledelseskonsulent i PROSA Michael Tøttrup.  
De, der fik en eller anden form for videre-/efteruddannelse, fik typisk mellem en og fem dage til det.

Skæv uddannelsesfordeling

Statistikken afslører også, at undervisere fik markant flere efteruddannelsesdage end alle andre it-professionelle. It-ansatte inden for ledelse, projektledelse, drift samt it- og forretningsprocesser fik også flere dage end flertallet. Absolut færrest dage fik programmører, der opnåede et gennemsnit på intet mindre end nul dage.

– Det overrasker mig, at programmørerne slet ingen uddannelse har fået. For netop den arbejdsfunktion er under den største internationale konkurrence, idet der er tale om opgaver, der kan løses globalt. Så det er stærkt bekymrende, at netop denne her gruppe slet ikke holder sig ajour, siger Michael Tøttrup.
Samtlige it-professionelle bør dog løbende holde sig orienteret om nye teknikker, markeder og produkter relevant for deres job, understreger ledelseskonsulenten.
– Vi har endnu til gode at se en teknologi, der lever for evigt, siger han.
Det er nemt at skubbe tanker om efteruddannelse i baggrunden, når hverdagens mange gøremål presser sig på. Michael Tøttrups påstand er dog, at den indstilling ikke holder – hverken for arbejdsgiver eller arbejdstager.
– Har man ikke adgang til den nyeste viden, forringes den enkelte medarbejders markedsværdi, og det samme gør virksomhedens konkurrenceduelighed, siger han.
Michael Tøttrup kan godt forstå den mentale barriere, der gør, at en it-professionel ikke bare går ind til chefen og banker i bordet.
– Men man skal altså nå til den erkendelse, at der er grænser for, hvor lang tid man kan skubbe det foran sig, siger han.
11 procent af medlemmerne har i 2011 afsluttet eller været i gang med en efter-/videreuddannelse. Det niveau er uændret i forhold til de seneste år. Og det gælder om at suge ny viden til sig, mens man kan.
– Vi ser desværre nogle gange, at ledige medlemmer, der i mange år har beskæftiget sig med den samme teknologi, har rigtig svært ved at komme tilbage ind i it-branchen, siger Michael Tøttrup.
For det, der fik dem ind til at begynde med, er ikke længere nok.
– Derfor gælder det om at videreuddanne sig, mens man stadig er i job, slår han fast.