Australien vil svække kryptering

Den australske regering vil forsøge at sætte en stopper for, at terrorister krypterer deres kommunikation. Sådan lyder meldingen forud for et kommende møde i den såkaldte Five Eyes-gruppe, hvor efterretningsmyndigheder i fem engelsktalende lande samarbejder om at udveksle informationer. Det melder nyhedstjenesten Ars Technica, som samtidig understreger, at hvis man svækker mulighederne for at beskytte data ved at tillade myndigheder adgang under visse omstændigheder, så vil konsekvensen være, at sikkerheden generelt bliver lavere for alle kriminelle eller lovlydige borgere.

Five Eyes-gruppen består af Australien, New Zealand, Canada, Storbritannien og USA, og Australien vil nu presse på for, at der laves nye internationale aftaler om muligheden for dataudveksling mellem de fem lande.  

– Inden for en kort årrække vil 100 procent af al kommunikation benytte sig af kryptering, det problem vil svække og måske ødelægge vores muligheder for at indsamle og handle på baggrund af efterretninger, medmindre vi gør noget ved det, konstaterer den australske pendant til en justitsminister, Attorney General George Brandis, ifølge Ars Technica.

Først i juni advokerede den tidligere leder af den amerikanske efterretningstjeneste, NSA, James Clapper, for et “key escrow”-system, med deponering af de private krypteringsnøgler, som svar på ønskerne om at svække kryptering. Tilbage i 1990'erne forsøgte den daværende amerikanske regering at indføre et lignende system, den såkaldte Clipper Chip, som dog blev opgivet på grund af massiv modstand.

kwn