Hardware

Bliv din egen mobilmekaniker

Har du en smule finmotorik, er der penge at spare ved mobilreparationer.

Som shawarma-shops har de bredt sig i flere større byer i Danmark. Små butikker, som lever af at foretage reparationer af mobiltelefoner og andet elektronikgrej, der ikke er dækket af fabriksgarantier eller er påført selvforskyldte skader af brugeren.

Og det var netop af sidstnævnte årsag, at jeg kiggede forbi en reparatør inden juletravlheden sidste år. Jeg havde ødelagt min Samsung S2’s usb-stik ved at forsøge at tilslutte det opladeren med anvendelse af moderat vold. Gør det ikke! Reparatørens bud på 300 kroner fik mig til at tøve med at indlevere til reparation.


Det var lidt dyrt, syntes jeg, selvom jeg ikke ligefrem havde lyst til selv at forsøge mig med en voldsom loddekolbe på et spinkelt print. Så kom jeg i tanke om MiniInTheBox - et onlinefirma i Kina, som sender alverdens dimser uden fragtomkostninger. Og søreme: Herfra lod et usb-stik på printplade og med fladt datakabel sig bestille til Galaxy S2 til den fornuftige pris af 65 kroner -  altså under den bagatelgrænse, som SKAT har fastsat for told og skatter.
En hurtig søgning på YouTube viste flere videotræffere på en monteringsvejledning, inklusive angivelse af de fem skruer, som skulle fjernes for at få adgang til telefonens indre.

På operationsbordet

Op mod jul ankom det lille print, og så blev en af juledagene i ro og mag reserveret til at udføre operationen, som skulle tage omkring et kvarter. Jeg ryddede spisebordet, afmonterede skruer i ro og mag og brugte et guitarplekter til at brække mobiltelefonens plasticskaller fra hinanden. Lidt flere skruer til printet blev afmonteret og den indbyggede antenneledning forsigtigt afmonteret printet.

Og så til den mest delikate procedure: At skaffe sig adgang til at udskifte det lille print. Monteringen gik glat på nær en grat på det nye print med usb-stikket, som først måtte fjernes for at kunne indpasses - jeg brugte en negleklipper. Samling af telefonen gik hurtigt, og det var med en vis portion glæde, at jeg kunne isætte det afmonterede batteri og se displayet lyse op. Operationen lykkedes, og patienten blev genoplivet via opladeren. Så der er penge at spare, men selvfølgelig ingen garanti for noget.