Arbejdsløshed, Arbejdsmarkedet

Cirkus Aktivering

PROSA MENER: Stop det voksende misbrug af offentlige løntilskudsjob og brug i stedet kræfterne på at opkvalificere de ledige.

I DR2 Deadline torsdag den 18. august 2011 blev den udvikling, som PROSA allerede i efteråret 2010 advarede mod, bekræftet. Nemlig det voksende misbrug af offentlige løntilskudsjob. Samt at det nye refusionssystem til kommunerne uundgåeligt vil ende i kommunal kassetænkning.

DR2 Deadline kunne med afsæt i Randers Kommune dokumentere, at dette er sket. PROSA er glad for, at arbejdsmarkedschefen i Randers Kommune, Ole Andersen, tør træde frem og indrømme det. Randers Kommune har ved at øge antallet af løntilskudsjob i kommunen hentet en besparelse på 32 millioner. En forøgelse af løntilskudsjob i kommunen er således ikke en beslutning, der tager afsæt i at bringe den enkelte ledige tættere på arbejdsmarkedet.

Nej, formålet er ene og alene i en situation, hvor kommunens økonomi er under pres, dels at sikre, at nødvendige opgaver i kommunen bliver udført. Ikke ved at ansætte – eller undlade at fyre – ordinær arbejdskraft til en ordinær løn, men ved at lade opgaverne blive udført af billig arbejdskraft, der arbejder for dagpengene. Dels er det også en mulighed for kommunen for at indhente maksimal refusion for dagpengene fra staten, idet kommunen får den højeste refusionsprocent ved løntilskudsjob.

Hvis kommunens motiver ikke var kommunal økonomi, kunne kommunen i sin beskæftigelsesindsats eksempelvis vælge at give den ledige en faglig opkvalificering målrettet ledige ordinære job. Men det valg tager kommunen ikke, idet en sådan aktivering giver en meget lav refusionsprocent til kommunen.

Hvis besparelsen (læs kassetænkningen) fra Randers Kommune på 32 millioner kroner er repræsentativ for hele Danmark, taler vi i alt om et beløb imellem 1,5 og 2 milliarder. Alt sammen en kassetænkning, der finder sted med beskæftigelsesministeren og regeringens skjulte velsignelse.

Ole Andersen udtaler, at han kun gør dette med en dårlig smag i munden, men at det er af ren og skær nød, og at det er nødvendigt, hvis kommunen skal overleve. Vi har i PROSA megen sympati for kommunens økonomi, men så længe det er kommunerne, der har ansvaret for den beskæftigelsespolitiske indsats, må vi insistere på, at fokus skal være at hjælpe den ledige ud af offentlig forsørgelse og i ordinært job.

Professor Michael Svarer (Aarhus Universitet) er i øjeblikket i færd med at lægge sidste hånd på en rapport om løntilskudsjob, som Arbejdsmarkedsstyrelsen har bestilt. Den viser, at aktivering i offentligt løntilskud ikke virker.

PROSA har sammen med Min A-kasse foretaget en undersøgelse blandt PROSAs ledige i maj 2011, der viser, at det samme gør sig gældende inden for it-området.

På trods af at PROSA og andre fagforbund igennem det sidste år har påpeget, at offentlige løntilskudsjob ikke virker, har man kunnet se en voldsom stigning i antallet. DR2 Deadline anslår, at antallet af aktiverede i kommunale løntilskudsjob vil runde 24.000 i 2011. Hertil kommer så, at vi i PROSA har bemærket, at der også spekuleres voldsomt i forlængelsen af aktiveringsperioden, således at den ledige hyppigt er i 2 x 6 måneders løntilskudsjob på samme offentlige arbejdsplads. 

PROSA kan ikke advare kraftigt nok imod denne udvikling.

1)    Offentlige løntilskudsjob har en tilbøjelighed til ikke at virke.

2)    12 måneder i løntilskudsjob (uden reelle muligheder for at få job på den pågældende arbejdsplads) betyder, at den ledige efter forkortelsen af dagpengeperioden til to år kun har 12 måneder tilbage til en indsats, der kan kvalificere den ledige til nogle af de ordinære jobåbninger, der er.

3)    At man bruger ledige til at fortrænge ordinær arbejdskraft i den offentlige sektor.

PROSA vil endnu en gang opfordre beskæftigelsesminister Inger Støjberg til at tage dette nedværdigende system op til revision. Det er absurd, at man ikke gør op med dette aktiveringscirkus, der har udviklet sig til en aktiveringsmølle og refusionsmaskine uden tanke på den lediges mulighed for at komme i arbejde. 

Beskæftigelsespolitikken skal sigte mod at bringe den ledige tættere på ordinært arbejde, ikke sikre en lind strøm af billig arbejdskraft til den offentlige sektor. Det er ganske simpelt uacceptabelt, at det offentlige Danmark på den ene side fyrer folk og laver ansættelsesstop for at få budgetterne til at passe, samtidig med at man i en lind strøm ansætter ledige til at udfylde de huller, afskedigelserne har skabt. PROSA må kræve, at ministeren sørger for, at hensigten i loven om løntilskud bliver overholdt, at ledige i løntilskud ikke laver driftsopgaver, men opgaver der ligger ud over arbejdspladsens normale beskæftigelse.

Yderlige oplysninger kan hentes hos forbundssekretær Erik Swiatek, ers@prosa.dk.