Ansættelsesforhold, Overenskomster

CSC varsler lockout af 136 PROSA-medlemmer

CSC har mandag den 24. januar 2011 varslet lockout af 136 medlemmer af PROSA i selskabet CSC/Danmark A/S.

Formålet er angiveligt at presse PROSA/CSC til at acceptere en lang række meget radikale krav om forringelser i foreningens overenskomster. Der er tale om helt nye krav, som CSC har rejst i januar i år, i forbindelse med genoptagelsen af overenskomstforhandlingerne, der blev påbegyndt helt tilbage i 2009.

CSC’s radikale krav – de fem temaer

Listen af krav fra CSC er lang, men den centrerer sig om fem temaer:
•    Bortfald af tryghedsaftale.
•    Bortfald af lønskala og automatisk lønregulering - indførelse af individuel lønfastsættelse.
•    Indførelse af funktionsløn med arbejde i op til 45 timer i gennemsnit over 8 uger uden kompensation.
•    Lønreduktion med 10%.
•    Øget effektiv arbejdstid – afspejlet i krav til forringelser omkring frokostpause, seniorordning, fridage, kompensationer mv.

Hertil kommer en række krav, som skal svække fagforeningens mulighed for kontrol med, at overenskomsten overholdes.

CSC begrunder kravene til PROSA/CSC med virksomhedens aktuelle økonomiske og konkurrencemæssige situation.

PROSA/CSCs medlemmer vil ikke tages som gidsler

PROSA/CSC har sagt ja til at deltage i en drøftelse af, hvad der kan gøres, med henblik på at gøre CSC til en god og sund virksomhed, men har også pointeret, at drøftelser af den karakter - og om så stor en del af hele overenskomstgrundlaget - , må finde sted med alle overenskomstparter på CSC i fællesskab. PROSA/CSCs medlemmer har på et medlemsmøde afvist at blive taget som gidsler.

CSC har med afgivelsen af lockoutvarslet været med til at forhindre en sådan bred drøftelse. Først efter afgivelsen af lockoutvarslet har CSC forespurgt de øvrige fagforeninger på CSC, om de vil være med til – nu og her - at gå i realitetsforhandlinger om de fem nævnte temaer, selvom de øvrige overenskomster ikke er til genforhandling nu. Svarene har været, at de øvrige foreninger ikke ønsker at indgå i sådanne forhandlinger i den nuværende situation.

Ingen respekt for den danske model

Det er svært at forestille sig, at en lockout kan hjælpe CSC til en forbedret konkurrenceevne og flere kunder.

Med dette skridt tager CSC en række af virksomhedens nuværende kunder som gidsel i en kamp mod danske fagforeninger, danske lønmodtagere og hele den danske model.

CSC er en amerikansk ejet multinational koncern, som opererer i mange lande i verden. Som de fleste af den slags globale koncerner, ønsker de sig slet ikke overenskomster. Når de alligevel er nødt til at forny dem, der hvor de som i Danmark eksisterer, ønsker de sig store begrænsninger. Både mht. aftaler omkring medarbejdernes rettigheder og fagforeningernes mulighed for at sikre, at aftalerne faktisk overholdes.

Den forhandlingsmetode, CSC benytter sig af overfor PROSA/CSC, er ligeledes et anslag mod den danske model. CSC og PROSA/CSC udvekslede på helt normal vis krav i forbindelse med opstart af overenskomstforhandlingerne helt tilbage i 2009. Det er ganske uhørt på det danske arbejdsmarked ikke at respektere, at der kun kan komme helt nye krav i spil, hvis begge parter accepterer dette.

Parterne i Forligsinstitutionen 4. februar

Forligsinstitutionen er orienteret om CSC’s lockoutvarsel. Det har ført til, at forligsmanden har indkaldt parterne til forhandling fredag den 4. februar 2011 med henblik på at medvirke til, at der indgås en overenskomst og konflikten dermed afblæses. Forligsmanden har mulighed for at udskyde konflikten i 2 x14 dage under forudsætning af, at forligsmanden vurderer, at der kan skabes et fælles aftalegrundlag. Hvis forligsmanden opgiver at finde en løsning, erklæres forhandlinger for afsluttede og konflikten kan iværksættes.

PROSA/CSC’s næste skridt

PROSA/CSC er ved at skabe sig et fuldstændigt overblik over konsekvenserne af den varslede lockout – både for kunderne og for foreningens medlemmer.

En af de handlemuligheder, PROSA/CSC har, for at gøre en konflikt kortvarig er at udvide effekten ved at svare igen med et strejkevarsel. Der er da også indkaldt til medlemsmøde om situationen onsdag den 2. februar 2011.

Det er mange år siden, PROSA sidst har været i konflikt, så vores konfliktfond er godt fyldt op. Men PROSA/CSC vil selvfølgelig langt hellere løse problemerne ved forhandling end ved konflikt og håber derfor, at vi kan få CSC til at indse, at det også er i virksomhedens interesse at få en forhandlingsløsning.

Tidslinie:

Juni 2009: Udløb af overenskomsten – hvilket betyder, at den skal genforhandles

Juni 2009: OK-forhandlingerne starter med udveksling af krav

Oktober 2009: Teknisk sammenbrud, da PROSA ikke vil acceptere at flytte udløbsdatoen for overenskomsten fra 1. juni til 1. marts, som CSC fastholder som sit eneste ultimative krav.

Oktober-november 2009: Forhandlinger i Forligsinstitutionen uden resultat

Juni 2010: CSC foreslår at starte forhandlingerne helt forfra med helt nye krav. Dette afvises af PROSA/CSC

December 2010: Ledelsen ønsker forhandlingerne genoptaget, hvilket PROSA naturligvis siger ja til.

4. januar 2011: Genoptagelse af forhandlingerne. På dette første møde lægges en plan, som betyder at der afholdes en række temamøder og at de egentlige forhandlinger herefter foregår fra den 19. til den 21. januar.
CSC fremkommer i løbet af temamøderne ensidigt med en kraftig udvidelse og skærpelse af kravene

17. januar 2011: Medlemsmøde i PROSA/CSC afviser, at PROSA/CSC, som den eneste af fagforeningerne i CSC, skal forhandle radikale forringelser af deres overenskomster.

18. januar 2011: CSC fremsender deres endelige kravsliste til PROSA/CSC. Samtidigt fremlægger PROSA/CSC medlemsmødets afvisning for ledelsen.

21. januar 2011: CSC vælger at stoppe forhandlingerne, fordi PROSA/CSC ikke vil indgå forhandlinger om deres nye radikale krav.

24. januar 2011: CSC varsler lockout af 136 af PROSA/CSCs medlemmer til ikrafttræden 9. februar 2011

4. februar 2011 skal CSC og PROSA/CSC møde op i Forligsinstitutionen