Arbejdsmarkedet, Ansættelsesforhold, Arbejdsløshed

Dagpengeforliget: Hykleriske politikere løber fra valgløfter

Regeringen, DF og Socialdemokraterne har indgået et lynforlig om dagpenge. Men kampen for dagpenge er kun lige begyndt.

På tværs af løfter om halvering af genoptjeningskravet og om ikke at nedsætte dagpengebeløbet har regeringen, DF og Socialdemokraterne indgået lynforlig torsdag den 23. oktober.

Forligsparterne har valgt at nedsætte dagpengebeløbet på flere måder. De nedsætter den dagpengesats, som nyuddannede uden forsørgerpligt kan opnå, de indfører karensdage, som reelt bare er en anden måde at nedsætte dagpengesatsen på, og de har glemt alt om en halvering af genoptjeningskravet.

Opgaven er ikke løst, og den er slet ikke forstået. Antallet, der mister dagpengeretten, skulle reduceres kraftigt, og det sker slet ikke. Det ser ud til, at omkring 2.000 årligt kan undgå at falde ud af systemet, men det forslår jo som en skrædder i helvede, når det i dag er 12-15.000, der årligt mister dagpengeretten.

Samtidig er det hele gennemsyret af en nedladende holdning til ledige og til unge. Man får det indtryk, at det er de lediges egen skyld, at netop de er ledige, og man lader, som om unge bare svælger i penge og sagtens kan fratages næsten 2.000 kroner om måneden. Det er simpelt hen usselt, og det risikerer at ramme tilbage som en boomerang. Det er jo vigtigt for systemet, at også unge nyuddannede finder systemet attraktivt og vælger det. Ja, det er faktisk vigtigt, at vi alle vælger det og dermed er med til at finansiere systemet. Det risikerer vi at ødelægge, når man rammer enkeltgrupper så hårdt.

Dansk Folkeparti melder ud, at partiet skam ikke har brudt nogen løfter. Vi følger jo bare kommissionens anbefalinger, lyder det. Men nu kan selv Dansk Folkeparti vel huske, at kommissionen havde forbud mod en løsning, som kostede penge. Og Dansk Folkeparti gik faktisk til valg på, at der skulle tilføres penge – og altså nok til at halvere kravet til genoptjening af dagpenge. Så dette er et klokkeklart løftebrud med en ynkelig undskyldning.

Et sår, der ikke vil hele

Det er ikke kun PROSA, der ikke kan acceptere det indgåede forlig. Det samme er tilfældet meget bredt i hele fagbevægelsen. PROSA har tilsluttet sig initiativet: Dagpenge for alle, som sammen kæmper for at rette op på de katastrofer, dagpengereformen i 2010 medførte. Vi er enige med rigtigt mange i fagbevægelsen i, at kampen ikke slutter her. Vi er tværtimod kun lige begyndt.

Initiativet afholder faneborg ved Christiansborg den 30. oktober 2015. I den forbindelse inviterer vi også repræsentanter for de partier, der før valget afgav dagpengeløfter, til en 'Folkets Forespørgselsdebat'.

Der bliver også iværksat masser af andre initiativer. Hvis du vil være med, så send en mail til: dagpengeforalle@prosa.dk