Arbejdsmarkedet, Efteruddannelse, Uddannelse

Danske driftsjob sendes udenlands

40 procent af de danske virksomheder forventer at skulle ansætte flere it-folk. Men udviklingen stiller nye krav til it-ansatte.

Den gode nyhed er, at vi det kommende års tid vil se flere jobopslag efter it-professionelle. Det vurderer 40 procent af danske virksomheder ifølge dette års rapport, "It i praksis", fra Rambøll og Dansk IT.
Men en større andel af medarbejderne end tidligere vil skulle beskæftige sig med at udvikle it-understøttelsen frem for at varetage den daglige drift. For rapporten viser også, at de kommende år vil byde på endnu mere outsourcing – primært inden for it-drift samt udvikling og vedligehold. Boomet vil ske der, hvor it og forretning mødes.
– Vi bevæger os væk fra informationsteknologi hen imod det, man kalder operationstechnology, siger direktør i Rambøll Ejvind Jørgensen.
Tidligere har it fyldt i den administrative del af forretningen, hvor systemerne er blevet brugt til at behandle informationer. Men nu flyttes mere og mere it over i selve produktionen.
– Altså, den it, vi putter ind i produkterne som eksempelvis teknologien i Danfoss' pumper eller Vestas' møller. Det betyder, at it-professionelle skal kunne tænke mere abstrakt end tidligere, siger han.   
Han peger på, at det også er en udvikling, der banker på i det offentlige – især i sundhedssektoren og når det gælder borgerservice.
– Alt i alt vil udviklingen kræve dygtige it-specialister, der kan tænke forretningen med, siger Ejvind Jørgensen.

Anya Vanggaard er managing director i den danske afdeling af den globale rekrutteringsvirksomhed Elan It, der har specialiseret sig i it-professionelle, og hun kan sagtens genkende billedet af færre job til driftsfolk.  
– Det er et vilkår, at drift bliver mere og mere specialiseret og automatiseret. Derfor er det helt naturligt at forvente en nedgang i antallet af job i Danmark inden for dette område, siger hun.

Hun ser dog muligheder for de pressede driftsfolk ikke langt fra Danmarks kyster.
– Rigtig mange datacentre bliver flyttet til Island. Så det er her, nogle af de danske driftsarbejdspladser vil komme til at ligge, siger hun. I fremtiden ser hun også muligheder for centre i Grønland.

Hermed peger hun også på en af de i hendes øjne helt centrale vilkår for en it-professionel.
– Det er et faktum, at man på dagens it-arbejdsmarked i langt højere grad end tidligere skal være mobil, og det er et problem, for de danske it-folk er meget lidt villige til at flytte for arbejdets skyld, siger hun.

Så hvad skal morgendagens it-folk kunne?
– De skal være specialiserede, og de skal have forståelse for og kunne indgå i forskellige udviklings- og driftsmiljøer, siger Anya Vangsgaard.

Derfor er veluddannede kandidater, der fra karrierens start har valgt en specialisering og fulgt den, meget eftertragtede. Unge under uddannelse kan ifølge Anya Vangsgaard med fordel rette blikket mod den trend, der hedder selvbetjeningsløsninger, hvor blandt andet mobility og apps er interessante. Udvandes en teknologi, skal der skriftes hest, understreger hun. I det hele taget er it-folk, der har uddannet sig løbende gennem karrieren, eftertragtede.
– De, der har efteruddannelse, er i høj kurs. De har høj markedsværdi, fordi det beviser, at man er omstillingsparat og forandringsvillig, siger hun. 

Og her kan også driftsfolk sikre sig gode kort på hånden.
– Det er en fordom at tro, at driftsfolk ikke kan kompetenceudvikle sig. Netop fordi der sker en stigende specialisering og automatisering på området, er det et must at være proaktiv. Hold dig opdateret. Hvis du ved, at din arbejdsplads skal til at ændre platform, så meld dig til at lære den nye. Lysten til at lære gennem hele karrieren er en væsentlig evne at besidde, siger hun.