”Der var en mangel på anstændighed”

Cat Perez fortæller, hvordan kvindelige it-medarbejdere blev ignoreret, udstillet og udsat for uønskede seksuelle tilnærmelser på hendes to tidligere arbejdspladser. Hun er kvinde, lesbisk og latino.

I sine seks år som it-professionel har Cat Perez været i to virksomheder, hvor hun følte sig angrebet på sin personlige integritet. Det var mindre firmaer i San Francisco og Silicon Valley, hvor hun var ansat som henholdsvis produktchef og UX-designer. Ledelsen og langt hovedparten af kollegerne var hvide mænd.

36-årige Cat Perez fortæller, at diskriminationen formentlig primært udsprang af, at hun er kvinde.

Cat Perez er desuden lesbisk og latino (af latinamerikansk herkomst), da den ene af hendes forældre er fra Puerto Rico.

I den ene virksomhed blev mandlige medarbejdere, som havde færre faglige kompetencer, tildelt mere krævende opgaver og fik mere ansvar. Der var et kammeratligt forhold mellem ledelsen og de yngre mænd.
– Hvad der gjorde, at det virkede helt forkert, var, at også andre kvinder i firmaet blev ignoreret. De blev ikke inddraget i beslutninger. Der var episoder, hvor lederen over for forsamlingen omtalte navngivne kvinder som inkompetente, siger Cat Perez og tilføjer, at der desuden var eksempler på sexchikane.


Den it-professionelle Cat Perez glæder sig over at have fået job i en sygesikringsselskab, som er har en erklæret politik om inklusion. (Foto Regner Hansen)

I den anden virksomhed var den mest ubehagelige oplevelse, at en mandlig kollega under de fleste møder havde en tendens til at gribe sig selv i skridtet, ”hvad det så skulle betyde”.

Cat Perez siger, at hun flere gange i løbet af årene var usikker på, om hun selv var tyndhudet, eller der var et forkert mønster.
– Ser jeg spøgelser? Er jeg måske ikke god til mit arbejde? Men det var ikke i orden. Jeg blev ansat på grund af min faglige kunnen. Jeg ville ønske, at jeg havde påpeget urimelighederne på stedet, siger hun og tilføjer:
– Uanset et firmas størrelse har det et grundlæggende ansvar for anstændighed og karakter og moral. Det begynder øverst oppe med ledelsen. Der er ingen undskyldning.

Hun er nu ansat som mellemleder i en it-funktion i et sygesikringsselskab. Her er der en tydelig adfærdskodeks og en virksomhedskultur om inklusion.