Dansk it-politik, Internet, It og samfund

Det åbne og frie internet

Synspunkt: Kun gennem aktive medlemmer får PROSA liv og indhold, skriver PROSAs formand Niels Bertelsen i en kommentar til WikiLeaks-debatten.

PROSA har gennem mange år arbejdet med it-politiske emner og haft holdninger og meninger om mange it-faglige ting, som ikke kun handler om it-medarbejdernes løn- og ansættelsesvilkår. Stort set siden fødslen har PROSA aktivt engageret sig i den samfundsmæssige debat og er kommet med indspark ud fra medlemmernes faglige indsigt. Vi har meninger om persondataloven, overvågning, softwarepatenter, åbne standarder m.m., og vi forsøger at få vores synspunkter ud til offentligheden for at være med til at påvirke de demokratiske processer. Gennem arbejdsplaner, principprogrammet og udvalgskommissorier, som diskuteres og vedtages af PROSAs kompetente organer, formes de holdninger og værdier, som PROSA bygger på.

Vi har også en mening om adgangen til det åbne og frie internet, og vi støtter, at der skal være så frit som muligt på nettet, da netop friheden til at udveksle informationer på nettet er en af drivkræfterne bag den teknologiske udvikling.

I december gik PROSAs ungdomsudvalg så ud med en melding om, at forsøget på at få lukket WikiLeaks var et angreb på det åbne og frie internet, som skulle modarbejdes, og de kom med anvisninger på, hvordan WikiLeaks kunne spejles. Denne aktion gav en stor offentlig opmærksomhed, og den gav en voldsom debat på vores hjemmeside, ja faktisk den største debat nogensinde. Selvom der var kritiske røster, og selvom det sagtens kan diskuteres, om seneste læk nu også er relevant for offentligheden, var den gennemgående reaktion, at det var et godt initiativ i forsvaret for den frie adgang til nettet. Flere medier og organisationer tog efterfølgende fat i problemstillingen, og nogle oprettede også spejlinger og udtalte deres støtte. Et velbesøgt medlemsmøde i PROSA debatterede sagen efterfølgende og bakkede fuldt op om aktionen.

Ungdomsudvalgets aktion er et udtryk for den måde, vi gerne vil arbejde på i PROSA. Gennem aktive medlemmer, som debatterer og finder fælles holdninger ud fra det faglige fællesskab, som PROSA tilbyder. De aktive har en stor frihed til, inden for de fastsatte rammer, at arbejde med både konkrete initiativer og udmøntning af de vedtagne politikker. Sådan har det altid været, og sådan skal det også blive ved med at være. Kun gennem aktive medlemmer får PROSA liv og indhold. Så velkommen til et nyt år, hvor der forhåbentlig kommer en masse gode debatter, og hvor du kan få indflydelse, hvis du ønsker det.