Overenskomster, Ansættelsesforhold, Fagforeningernes rolle, Arbejdsmarkedet

Det er starten på noget godt!

Lars Laursen og Steen C. Saabye er to erfarne it-folk, der ikke i deres vildeste fantasi havde forestillet sig, at deres arbejdsplads ville få en overenskomst. Men nu er it-virksomheden CGI gået helt nye veje ved at lave en unik overenskomst for samtlige ansatte.

– Jeg har arbejdet med it i rigtigt mange år, men jeg har aldrig været et sted, hvor man havde en overenskomst – og jeg troede aldrig, det skulle ske, fortæller systemkonsulent i CGI Lars Laursen.

Ligesom kollegaen, systemudvikler Steen C. Saabye, har han mange års erfaring fra private it-arbejdspladser - arbejdspladser, hvor aftaler og goder stort set altid er noget, man selv, med større eller mindre held, får på plads med sin leder.

It-branchen er blevet kaldt The Wild West - et lovløst land, hvor fagforeninger og overenskomster ikke rigtigt har fundet fodfæste. Steen C. Saabye og Lars Laursen havde da heller ikke drømt om, at deres arbejdsplads en dag skulle blive omfattet af en overenskomst, hvor aftaler, rettigheder og muligheder er nedfældet. Men nu er de to it-folk – sammen med deres omkring 750 kollegaer – på vej til urafstemning om den første overenskomst nogensinde på deres arbejdsplads, it-virksomheden CGI.

Unik fælles forhandling

CGI’s administrerende direktør, Martin Pedersen, har nemlig forhandlet en fælles aftale på plads, som omfatter samtlige ansatte, og som både PROSA, HK/Privat, IDA, Djøf og Magistrene har skrevet under på. Det er unikt, at direktøren ikke har haft fem individuelle forhandlinger med de fem forbund, men kun en fælles - hvilket flere arbejdsmarkedsforskere har fremhævet. Og man har nikket anerkendende til, at ellers stridende forbund som PROSA og HK har kunnet sidde om samme bord og hive en fælles aftale i land med reelle forbedringer for deres medlemmer. Det betyder blandt andet, at fædre ansat i CGI nu får fordoblet deres fædreorlov, at medarbejderne har fået en ekstra fridag, og at der nu udpeges en tillidsmand i hver af virksomhedens fem danske afdelinger.

Tillidsmænd baseret på tillid

Netop den nye tillidsmandsfunktion fremhæver begge it-folk som central.

– Hvis man frem til nu har haft et problem på arbejdspladsen, har man kunnet gå til sin fagforening. Men det er et stort skridt på den måde at involvere en ekstern part. Nu kan vi gå direkte til tillidsmanden på arbejdspladsen og drøfte det, der bekymrer – og det vil give et bedre arbejdsmiljø, forudser Lars Laursen, der også fungerer som APR (arbejdspladsrepræsentant) for PROSA på CGI.

Som noget helt nyt er ordningen baseret på samarbejde og tillid de fem organisationer imellem – således vælges tillidsmændene på CGI uden skelen til, hvilken fagforening de kommer fra, og de repræsenterer alle medarbejdere. 

Startede med stævning

Både Steen C. Saabye og Lars Laursen har i kraft af deres faglige engagement i PROSA været lidt mere med i overenskomstens tilblivelsesproces end mange af deres kollegaer. Som medlem af følgegruppen har de løbende forholdt sig til forhandlernes spørgsmål, forslag og ledelsens udspil til, hvad overenskomsten skulle byde på.

Ifølge Steen C. Saabye udsprang forhandlingerne mellem fagforeningerne og CGI af, at HK i 2013 indstævnede CGI for Arbejdsretten.

– Det fik CGI til at opnå mandat fra CGI’s topledelse i Canada til at forhandle en fælles overenskomst for medarbejderne i CGI Danmark. CGI’s danske ledelse indbød PROSA, HK og AC til møde om en fælles overenskomst i januar 2014 – og siden er det gået stærkt, fortæller han.

Godt samarbejde

Der var et godt samarbejde fra start både i forhandlergruppen og i følgegruppen, fortæller Steen C. Saabye.

– Der blev fra alle organisationers side ofte udtrykt glæde – og i begyndelsen overraskelse – over, at man i så høj grad var i stand til at samarbejde gnidningsløst. Der var også en forventningens glæde over, at dette i sidste ende kunne munde ud i noget, der ville skrive historie i dansk fagbevægelse - nemlig et samarbejde på tværs af de tre hovedorganisationer, siger han.

Han understreger dog samtidig, at der også var nogle knaster undervejs. Nogle syntes, det var en sejr blot at få en underskrift på papiret; andre var ude efter forbedringer.

– Men vi var alle klar over, at vi ikke måtte være urealistiske. Det var vigtigt for os at holde fast i, at overenskomsten ikke måtte bringe CGI’s rentabilitet og konkurrenceevne – og dermed overlevelse og arbejdspladser – i fare. Vi havde en fælles holdning til denne ansvarlighed, slår han fast.

Kun begyndelsen 

Når dette læses, har CGI’s medarbejdere været til urafstemning, hvor de efter alt at dømme har vendt tomlen opad og sagt ja til den nye overenskomst.

– Det er en rigtigt god aftale. Den håndhæver de regler, vi har i forvejen og giver samtidig lidt forbedringer. Når man hører om arbejdspladser, der har gode overenskomster, er det jo ikke noget, der er kommet af sig selv fra dag et – det har man forhandlet sig til gennem årene. Så jeg ser ikke vores overenskomst som slutningen. Den er i virkeligheden starten på noget godt, der kan blive endnu bedre, siger Lars Laursen.