Overvågning i samfundet

Et bedre overvågningssamfund?

Ny bog forsøger at give et mere nuanceret begreb om overvågning. Det er nødvendigt, hvis vi skal kunne forholde os til det på en kvalificeret måde, mener forfatteren.

Med halvanden million overvågningskameraer i ­Danmark, nye teknologier som ansigts- og stemmegenkendelse og ikke mindst techgiganternes indflydelse på det almindelige menneskes hverdag er der ingen tvivl: Vi får mere og mere overvågning, og den bliver mere og mere sofistikeret.

I bogen ’Hvordan får vi et bedre overvågningssamfund?’ fra Informations Forlag giver professor Peter Lauritsen et bud på, hvordan vi skal forholde os til den stigende overvågning i samfundet. Peter Lauritsen er professor MSO i overvågning ved institut for informations- og medievidenskab på Aarhus Universitet, og han har tidligere skrevet ’Big Brother’.

Vi har ifølge Peter Lauritsen brug for et mere nuanceret begreb om overvågning, hvis vi skal kunne gennemskue den og handle kvalificeret i forhold til den. Det nytter ikke, at overvågning kun diskuteres af fløje præget af enten naiv optimisme eller overdreven pessimisme.

Derfor forsøger Peter Lauritsen i sin bog at nuancere, hvad overvågning er, hvordan den fungerer, hvorfor den er skrøbelig og ikke mindst, hvad den kan bruges til. Dermed bidrager bogen ifølge forlaget med et afgørende element i den danske overvågningsdebat.

’Hvordan får vi et bedre overvågnings­samfund?’ udgives som en del af Informations Forlags serie Moderne Ideer, der handler om vor tids store udfordringer. I serien findes også titler som ’Hvordan ser fremtiden ud med kunstig intelligens?’ af Thomas Bolander, og ’Hvordan bliver vi digitalt dannede?’ af Vincent F. Hendricks og Camilla Mehlsen.

Peter Lauritsen
’Hvordan får vi et bedre overvågningssamfund?’
68 sider
49,95 kroner
Informations Forlag