Arbejdsmarkedet, Arbejdsløshed, A-kassen, Efteruddannelse, Kompetenceudvikling

Et meget, meget lille skridt den rigtige vej

Kommentar: Beskæftigelsesministerens 46 forslag til ændringer af ledighedssystemet har gode takter, men der er brug for langt mere gennemgribende ændringer af det kontrolsystem, vi i dag udsætter ledige for, mener forbundssekretær i PROSA Erik Swiatek.

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) har i medierne meldt ud, at hun har fået "1.700 konstruktive bidrag" til, hvordan lovgivningen inden for ledighedsområdet skal ændres. Det har hun nu omsat til 46 initiativer.

Flere af forslagene er forbedringer, men der er stadig brug for en helt anden slags hjælp til de ledige. De ledige er stadig underlagt et af Europas mest paranoide kontrolsystemer. Så kom nu i gang og lad os få et reelt opgør med bureaukratiet.

Forslag, som er en forringelse:

·    Inger Støjberg foreslår, at de, som er i gang med seks ugers selvvalgt uddannelse, fremover skal søge arbejde samtidig med, at de er på uddannelsesforløbet. Denne forringelse af vilkårene under seks ugers selvvalgt uddannelse kommer oven i forringelsen fra 2010, hvor der blev indført et prisloft for selvvalgt uddannelse på maks. 3.500 kroner pr. uge. PROSAs medlemmer bliver hårdt ramt af denne regel, idet vores medlemmer ofte har brug for dyrere kurser. Samtidig får kommunerne kun lav refusion fra staten, hvis de ledige kommer på opkvalificeringskurser, dvs. jobcentrene bliver ikke tilskyndet til at bevillige uddannelse til de ledige. Det er ganske enkelt dybt kritisabelt, at der endnu en gang sker stramninger på de seks ugers selvvalgt uddannelse, som ledige har ret til. Det er dybt frustrerende, at man dag ind og dag ud skal høre på, at samfundet mangler arbejdskraft med de rigtige kompetencer, og så samtidig skal opleve forringelser på uddannelser for ledige. 

Forslag, der trænger til forbedring fra ministerens hånd:

·    Ministeren foreslår bedre mulighed for deltagelse i AMU-kurser for sygemeldte. Det lyder umiddelbart o.k., men hvorfor er det kun AMU-kurser, som sygemeldte kan få adgang til – hvad med andre uddannelsesforløb? Det hjælper ikke mange it-folk, at de kan få lov til at komme på et AMU-kursus. Det, Danmark har brug for, er opkvalificering og uddannelse, og det er oplagt at bruge ledighedsperioder til det.

·    Det bliver fremover muligt for ledige at få ansættelse i privat løntilskud inden seks måneders ledighed for folk uden boglige eller faglige uddannelser på gymnasieniveau og personer over 50 år. Igen spørger vi, hvorfor det kun er en mulighed for folk med begrænset uddannelse i bagagen?

Forslag, der er forbedringer:

·    Den rådighedsvurdering ved sygdom, som a-kassen tidligere var pålagt, bliver nu afskaffet. Det betyder, at ledige kan få ro til at blive raske i stedet for at blive ringet op, mens de er syge.

·    Ledige skal fremover ikke stå til rådighed for hele arbejdsmarkedet, når de er på vej i job eller på barsel, efterløn eller pension inden for de næste fire uger. Det havde dog i vores optik været bedre, om a-kassen fik mulighed for at vurdere, om der var brug for en længere "fredningsperiode", eksempelvis op til barsel eller pension.

·    Når ledige er syge, skal de fremover ikke til sygesamtale i a-kassen, men kun i jobcenteret. Tidligere skulle de til sygesamtaler begge steder.

·    Der kommer digitaliseringsinitiativer, så ledige fremover kan kommunikere elektronisk med jobcentrene, så de eksempelvis kan syge- og raskmelde sig over nettet, i stedet for at skulle møde fysisk op.