EU-lande skal hjælpe hinanden med at bryde kryptering

EU-Kommissionen har i oktober foreslået, at medlemslande skal hjælpe hinanden med at bryde ind i enheder som smartphones, der er beskyttet med kryptering. Det skal foregå med større deling af viden, beretter den britiske nyhedstjeneste The Register.

Det er ifølge nyhedstjenesten et forsøg på at håndtere borgernes øgede anvendelse af kryptering og de forringede muligheder, det skaber for at bekæmpe kriminalitet, der nu får EU-Kommissionen til at opfordre til mere international videndeling som et alternativ til de nærmest traditionelle krav om indbyggede bagdøre i stærkt krypteret kommunikation.

– Kommissionens position er meget klar. Vi er ikke tilhængere af de såkaldte bagdøre, anvendelsen af systemiske sårbarheder, fordi det svækker den generelle sikkerhed i cyberspace, som vi er afhængige af, konstaterede sikkerhedskommissær Julian King ifølge The Register under en pressebriefing.

Julian King understregede også, at der i øjeblikket er store forskelle på de muligheder, som de forskellige medlemslandes efterforskningsmyndigheder råder over, når det drejer sig om at tiltvinge sig adgang til krypterede enheder.

Tabt kamp om krypto-bagdøre

Idéen om nemmere adgang til krypteret indhold gennem øget samarbejde mellem nationale myndigheder møder dog ikke entydig begejstring hos it-sikkerhedseksperter. På den ene side anerkender sikkerhedsforskere, som The Register har kontaktet, at udmeldingen er et udtryk for, at kommissionen har indset, at det er en tabt kamp at insistere på bagdøre og svag kryptering.  

På den anden side fremfører de, at det meget vel kan vise sig, at de mest ressourcestærke lande kan være ekstremt tilbageholdende med at dele eventuelle  teknikker til at bryde kryptering, fordi det kan være meget skrøbelige teknikker. Endelig fremhæves det, at dekrypteringsmuligheder ikke som sådan bliver nemmere blot gennem samarbejde.

– Public Key-kryptering redder prakisk talt internettet fra sig selv, og det er skuffende, at stater behandler denne helt afgørende teknologi til at sikre data som et problem, siger Thomas Rid, forsker i strategiske studier på John Hopkins-universitetet til The Register.