Open Source

EU-rapport: Open source næsten altid billigst

Der er penge at spare ved open source - 90 mia. kr., anslår ny EU-rapport. Formand for Foreningen for Open Source Leverandører håber, at rapporten bliver et vendepunkt for den danske politik på området. Idag sidder vi på hænderne, mener han.

- Det er svært at være meget konkret, når det handler om hvor meget der er at spare ved åbne standarder. Så det er rigtig dejligt, at det ellers forsigtige EU-system kommer med nogle håndfaste tal, mener Morten Kjærsgaard og kalder den nye EU-rapport for den hidtil vigtigste fra officielt hold.

I næsten alle tilfælde er der penge at spare ved at skifte til open source. Den er den klare konklusion i rapporten fra United Nations University i Maastricht for EU der lå færdig i starten af januar 2007. Rapportens konklusion bygger på analyse af open source-projekter i seks medlemslande.

Nyheden overrasker ikke Morten Kjærsgaard, formand for OSL - Foreningen for Open Source Leverandører. En rapport - som Rambøll lavede for OSL - konstaterede nemlig i efteråret 2006, at hvis den danske centraladministration går fra Microsofts proprietære dokumentformater til nye, åbne formater, kan man spare 125 mio. kr. over fem år, når alle omkostninger er indregnet. Hvis man vælger at opdatere sine nuværende licenser med Microsoft til den nye 2007 koster det ca. 380 mio. kr. I modsætning hertil koster det ca. 255 mio. kr. at indføre ODF-standarden og skifte kontorpakke til OpenOffice.org.

Vi sidder på hænderne
- Jeg tvivler på, at nogen vil beskylde EU-rapporten fra at være et partsindlæg som nogle ville mene, at rapporten fra Rambøll er. Det er dejligt at få dokumenteret, at det ikke bare er os der har nogle "sjove ideer" siger Morten Kjærsgaard.

Nu ser han frem til, at Videnskabsministeriet og IT- og Telestyrelsen nærlæser rapporten og lader det blive en kickstart på den udvikling der lader vente på sig:

- Landene rundt om os sætter penge af til åbne standarder. Vi sidder derimod solidt på hænderne og gør ingenting på trods af den parlamentariske beslutning om at indføre åbne standarder. Det er mig et mysterium hvorfor der ikke sker noget, siger Morten Kjærsgaard.