Ansættelsesforhold

Få styr på resten af din ferie

Husk at få afholdt din ferie inden den 30. april eller tag stilling til, hvad der skal ske med den restferie, som du ikke får afholdt inden da.

Hvis du ikke når at få afholdt al din ferie, inden ferieårets udløb den 30. april, anbefaler PROSA, at du laver en aftale med din chef om den resterende ferie. Der er flere muligheder for at få fat hele eller dele af ferien.

Overførsel af ferie (inden den 30. april)

Du kan få overført 1 uges ferie til næste ferieår. Det eneste, det kræver, er, at du indgår en skriftlig aftale med din chef om, at den 5. ferieuge overføres til næste ferieår. Aftalen skal være på plads inden den 30. april, hvor ferieåret udløber.

Skulle det ske, at du fratræder din nuværende stilling i det efterfølgende ferieår, bortfalder din ret til at holde den ekstra uges ferie. Arbejdsgiver skal i stedet udbetale feriepengene i forbindelse med din fratræden. Dette gælder dog ikke, hvis din arbejdsgiver når at varsle ferien efter de almindelige regler herom.

Ligesom i tilfælde af konkurs, udbetaler Lønmodtagernes Garantifond ikke denne overførte uge. Så hvis der er risiko for én af disse situationer, bør du overveje, om det er en god idé at overføre ferien.

Udbetaling (efter den 30. april)

Hvis du hellere vil have pengene, eller chefen ikke ønsker at indgå en aftale om overførsel af den 5. ferieuge, skal en række krav være opfyldt, før du kan få pengene udbetalt. Du kan således få udbetalt din ferie, når:

  • Der har været tale om feriehindringer, for eksempel barsel, længere tids sygdom, værnepligt
  • Du ikke har fået afholdt den 5. ferieuge, hvis du kun nåede at holde 4 ugers ferie i ferieåret på grund af arbejde
  • Det drejer sig om ferie fra tidligere ansættelsesforhold som sluttede inden udgangen af ferieåret, fx hvis du fratrådte i januar og kun har holdt 3 ugers ferie, så kan du få 2 ugers ferie udbetalt. Dette kræver dog, at du ikke i det samme ferieår har modtaget ydelse fra det offentlige (dagpenge, kontakthjælp osv.)
  • Hvis beløbet er under 3.000 kr., hvis du har holdt ferie svarende til dette beløb

Inden 30. september

Det er vigtigt at være opmærksom på, at du først kan søge efter udløbet af ferieåret den 30. april, og at der skal søges inden den 30. september i det efterfølgende ferieår, ellers mister du retten til feriepengene. Eksempel: du søger den 5. maj 2017 for ferie, du har optjent i 2015, men som du ikke nåede at afholde i ferieåret 1. maj 2016 - 30.april 2017 – her skal du søge inden den 30. september 2017.

Hvordan gør jeg?

Du skal selv sørge for at få feriepengene udbetalt. Det gør du ved at udfylde en særlig blanket på www.borger.dk.

Du skal aflevere blanketten til den, der administrerer feriegodtgørelsen. Det er typisk din arbejdsgiver. Når du er fratrådt i løbet af året, skal du sende blanketten til Feriekonto eller en anden feriekortadministrator.