Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet, Dansk it-politik, Digital forvaltning

Finansministeriet kortslutter Statens It

Statens It fyrer op mod 24 medarbejdere på mandag pga. sparekrav fra Finansministeriet

Statens It´s ledelse har fået et sparekrav fra Finansministeriet på 70 millioner kroner, der resulterer i en massiv fyringsrunde. Af dem har Statens It (SIT) valgt at spare 10 millioner på lønninger.

Direktør Lone Strøm beretter i Computerworld, at man havde forventet, mellem 15 og 20% ville have stoppet i Statens It ved naturlig afgang.  Direktøren nævner også at hun har kendt til de faldende bevillinger i over et år. I PROSA betragter vi dette tal som værende urealistisk højt set i lyset af det engagement og ansvar medarbejderne har lagt i at gøre Statens It til Danmarks bedste it-arbejdsplads.

PROSA står derfor meget uforstående overfor denne udmelding. I 2009 og 2010 blev der udbetalt bonus-ordninger på imellem kr. 10.000 og 20.000 pr. ansat for at få dem til at blive i de respektive ministerier, der skulle indsluses i SIT. Adskillige medarbejdere valgte at blive i deres stillinger i denne ombrydningstid for at indgå i Statens It, der efter en del tumult i 2008 og 2009 blev sat i søen med slagord som Danmarks bedste it-arbejdsplads og statens it-flagskib.

Hvis ledelsen allerede inden den første medarbejder trådte ind af døren i den nyetablerede styrelse ”Statens It” 1. januar 2010 vidste, at der skulle spares 70 millioner, og der skulle ske personalereduktioner, ville det havde klædt direktøren for SIT at underrette medarbejderne om det.

Samtidig vil PROSA gerne vide, hvad dette får af betydning for Statens IT strategi? Det er bekymrende at Finansministeriet allerede et år efter søsætningen af Statens It lader sparekniven svinge, før den har kunnet dokumentere sin værdi.