Arbejdsmarkedet

Flid, fedt & en smule held

Vejen til det næste job er uforudsigelig. Prosabladets læserpanel deler denne gang deres erfaringer med at lande et job. For de fleste er der tale om en kombination af evner, personlighed og om at være det rette sted på det rette tidspunkt.

Der findes et utal af måder at få job på. Det viser svarene fra læserpanelet med al tydelighed.

”Jeg lavede en uopfordret ansøgning til et firma, der havde en foredragsholder ude. Den ansøgning blev overdraget til et andet firma i kontorfællesskabet, og der blev jeg ansat”. Sådan lyder en beskrivelse af, hvordan en it-professionel er havnet i det job, han har i dag. En anden kan takke sin familie: ”Min far kendte min nuværende arbejdsgiver og vidste, at min familie ønskede at flytte tilbage til dette område”.

Gunstige tilfældigheder

Langt de fleste af de knap 50 personer, der har deltaget i læserpanelet denne gang, oplyser dog, at de fik deres job på baggrund af et jobopslag i enten en avis, Jobindex eller på nettet. ”Jeg skrev en kort ansøgning – også læst igennem af min kæreste for korrekturfejl. Efterfølgende blev jeg indkaldt til en konstruktiv samtale. Jeg var godt forberedt. Havde fundet mange info på firmaets hjemmeside, som de selv havde glemt, de stod for. Så det fik dem også til at grine undervejs til samtalen. Var glad, da jeg fik jobbet efter samtale nr. 1”, beskriver en it-mand sit jobsøgningsforløb.

Flere paneldeltagere oplyser, at de er blevet headhuntet. ”Firmaet kontaktede mig direkte for at høre, om jeg ville komme forbi til en kop kaffe. Det gjorde jeg så. De havde fundet mig via fælles fagligt netværk og tjekket min profil på LinkedIn. De tilbød mig jobbet med det samme med den betingelse, at CIO sagde god for mig. Jeg havde så en snak med ham et par dage senere. Så var jobbet mit”, lyder en udgave.

”Stødte ind i en leder fra firmaet, der opfordrede mig til at søge. Havde haft fælles kunder med dem flere gange”, lyder en anden, mens en tredje fortæller: ”Jeg havde tidligere snakket med en headhunter på LinkedIn, men jobbet lå for langt fra min bopæl. Nu havde han så fundet et tættere på, og han sørgede for et interview”.

Spørger man panelet, hvorfor de tror, at de endte med at få jobbet, svarer en kort: ”Godt match af kompetencer, værdier og indstilling”. En længere forklaring lyder: ”Rent fagligt passede min profil. Derudover spillede min personlighed også en stor rolle (ifølge min chef), og jeg ville passe godt ind i teamet (ifølge min teamleder)”. En tredje mener: ”Fordi jeg kunne det, virksomheden manglede. Det er faktisk mere et mysterium, hvorfor jeg ikke fik et af de andre 50+ job med fuldstændig samme type opgave. Tror det var min alder, der satte mine ansøgninger på automakulering. Jeg sendte for nylig tre ansøgninger uden at skrive min alder på. Blev indkaldt til tre samtaler. Syret”.
Langt de fleste brugerpaneldeltagere meddeler, at de løbende holder sig orienteret om, hvilke jobmuligheder der er inden for deres område. ”Det er altid en god idé at følge med, uanset om man er på udkig efter nyt job eller ej”, lyder ræsonnementet. 

Grønnere græs

Knap halvdelen af deltagerne i læserpanelet siger, at de overvejer at skifte job. Det er blandt andet kedelige opgaver, ringe arbejdsmiljø og dårlig økonomi, der foranlediger disse tanker. ”Jeg overvejer at skifte job, fordi jeg bør udnytte mine evner bedre. Virksomheden satser på yngre medarbejdere, så ingen uddannelse eller forfremmelser til mig. Jeg er kørt fast og kan kun udvikle mig ved at skifte job”, lyder det fra en, mens en anden svarer:
”Mit firma, der lever af at vejlede kunderne om processer, har slet ikke styr på deres egne processer og er en rodebutik”.

Flertallet oplyser, at de giver deres netværk et praj, når deres arbejdsplads er på jagt efter nye it-folk. ”Det gør jeg dels for at få folk hurtigere. Dels for at få folk, jeg allerede kender”, lyder det fra en, mens en anden lige så ærligt meddeler: ”Fordi jeg da gerne vil have indflydelse på, hvem der eventuelt kan få et job i samme virksomhed, og som jeg dermed kommer til at skulle samarbejde med”.

Et lidt andet udgangspunkt lyder: ”For at udbrede kendskab til ledige stillinger og få så bred en ansøgerkreds som muligt”. Andre er forsigtige med at dele: ”Jeg er ofte lidt bange for at komme til at anbefale en person, som ikke passer ind”.

Spørger man læserpanelet, tror de først og fremmest, at du skal satse på netværk, hvis du ønsker at skifte job. Det på trods af, at de fleste faktisk har fået job via jobopslag. Reelt set er der nok mest tale om en kombination. ”Det er fint med netværk, men der er adskillige job inden for stort set alle felter i it. Det har aldrig været nødvendigt at satse på netværket, som jeg primært ser som en fordel i forhold til at få en lidt mere ærlig og detaljeret beskrivelse af stillingen og virksomheden”, lyder det fra en, mens en anden konstaterer: ”Opslag er udtryk for ledige stillinger; når jobbet så søges, er det en rigtig god idé at bruge netværket til at forøge chancen for at få jobbet”.

Gode råd fra læserpanelet

Undervurdér ikke dig selv. Ansøg, selvom du ikke opfylder alle krav. Brug dit netværk på jagt efter job. Vær aktiv online og meld dig ind i relevante grupper.

Vær geografisk mobil. Det siges jo at være lettere at finde et job, når man har et allerede!

Bliv ved – opgiv ikke. Der er mange parametre, som skal passe sammen for at blive den valgte ved jobansættelser. Glem ikke kompetencer inden for det sociale og samarbejde.

Find ud af, hvad du vil, og match det op med, hvad du kan. Dygtiggør dig, hvis du mangler noget. Sig nej til et job, hvis du har en dårlig mavefornemmelse.

Kig mange steder, hav gerne mange jobagenter.

Jobsøgning er et hårdt job i sig selv, afsæt tid og energi, undersøg de firmaer, du søger hos. Vær vedholdende, følg op på ansøgninger. Tænk lidt ud af boksen, søg evt. et anderledes job, en anden geografi, gå evt. ned i løn, fordi en lavere løn er bedre end ingen løn.

Lad være at fokusere på lønnen. Det gælder ikke om at få den højeste løn, men om at have det godt, mens man tjener den. Lad være med at pendle dit liv væk. Flyt til jobbet, eller søg hvor du bor. Sørg for, at der er efteruddannelse med i 'pakken'.

Vær dygtig, vær aktiv og synlig, smæk aldrig med dørene, når du går.

Vær ikke bange for at prøve noget nyt.

Vær klar på, hvilken type job du går efter. Søg kendskab om den virksomhed, som du søger job i. Vær ærlig om dine kundskaber.

Tilmeld dig læserpanelet

Prosabladet vil gerne vide, hvad du som PROSA-­medlem mener om udviklingen i it-branchen. Derfor har vi oprettet et læser­panel, som vi jævnligt kontakter med aktuelle spørgsmål. De anonyme svar bruges til en artikel i bladet.

Tilmeld dig på brugerpanel@prosa.dk og få dine meninger hørt!