Arrangementer, Hardware, Kompetenceudvikling, PROSA internt, Service fra PROSA

Flippermaskine fra ide til virkelighed

PROSA Elektronik og Mekanik har brug for din hjælp

Det hele startede om aftenen d. 8 oktober 2013, hvor vi var et par medlemmer fra Elektronik og Mekanik netværket i PROSA, der mødtes til vores faste mødeaften i PROSA’s lokaler.

Snakken gik som altid på mangt og meget, men en ting var i luften - vi skulle have gang i et fællesprojekt, hvor det vil være muligt at gøre brug af vores forskellige ekspertiser og også inddrage flere medlemmer og lære en masse sammen og af hinanden.

Ideen til en Flippermaskine var født.

Hvorfor en Flippermaskine

Men hvorfor en flippermaskine, kunne vi ikke lige så godt lave noget andet. Der er med sikkerhed mange andre ideer, vi kunne have givet os i kast med, men det fede ved en flippermaskine er, at vi kan inddrage mange forskellige fagområder.

Man skulle måske ikke tro det, men for at lave en flippermaskine skal der meget mere til, end blot at købe nogle ting og sætte dem sammen, der er noget, der skal kodes, der er elektronik, der skal laves, ting, der skal designes, historie og tema, der skal skrives og tegnes, samt meget mere til.

Dette projekt har så mange facetter, at der er plads til at alle kan være med og byde ind med noget, og vi kan inddrage resten af PROSA.

Research og planlægning

Det første vi gjorde var selvfølgelig at foretage noget research om hvad en flippermaskine indeholder og hvordan den fungerer, og hvilken bedre måde at gøre det på, end at tage en tur til en arkade-hal og tage nogle spil og studere nogle gamle maskiner. Der blev selvfølgelig også læst en masse på diverse hjemmesider.

Derfor tog vi til Chassis Arcade, hvor vi fik rig mulighed for at spille men også fik muligheden for få et kig ind i en af deres flippermaskiner, så vi kunne studere den gamle elektronik og mekanik.

En af de ting vores besøg til Chassis Arcade lærte os var blandt andet, at det design, som vi den første aften havde skitseret over hvordan vi synes vores flippermaskine skulle være udformet, var meget lige de designs vi så på de gamle flippere.

Samtidig gav det os et indblik i hvilke komponenter vores egen flipper eventuelt skulle indeholde.

Med vores nye viden gik vi igang med at skabe et overblik over alle de komponenter, som vi ville skulle bruge for at bygge en flippermaskine helt fra bunden og ud fra det et estimeret budget.

Det umulige budget og den simple løsning

Hvis man skal ud og købe en split-ny flippermaskine, skal man i hvert fald regne med at skulle investere mellem 25.000 og 30.000 kr. - måske mere, og da vi var færdig med at finde priser på alle de dele, vi havde fundet frem til skulle bruges for at bygge en ny flippermaskine, ramte vi et total-budget der med lidt råderum landede på 20.000 kr.

En langt større pris end det ville være muligt for os at skaffe til projektet, vi stod derfor med lidt af en udfordring.

Men løsningen var ikke langt væk. Der kom hurtigt et forslag på bordet, hvorfor køber vi ikke bare brugt. Ideen havde været oppe før, men nogle af os havde ikke tænkt os helt om og havde kigget på diverse Pinball fora, hvor priserne er høje.

Men det tog ikke Per Thomsen, et langvarigt medlem af netværket, lang tid af finde gamle flippermaskiner på DBA.dk til langt bedre priser, og hurtigt havde han fundet et par maskiner som havde alt hvad vi skulle bruge til en brøkdel af det budget vi var kommet frem til.

Men ikke nok med at vi fandt billige flippermaskiner, vi fandt præcis den model som vi havde brugt mest tid på hos Chassis Arcade og som lignede vores eget skitserede design.

Alle dele og mere til

Flippermaskinen, som er en gammel Williams Flash fra 1979, indeholder alt som vi i netværket har brug for til at gå i gang med at bygge vores egen flippermaskine, men ikke nok med det - ved at have købt en færdig maskine, så har vi nu mulighed for at måle på alle delene og finde ud af alt, hvad vi skal vide inden vi går videre med at bygge vores egen styringselektronik.

Allerede en spilbar flipper

Flash’en blev købt i en fin stand men af sælger blev vi informeret om at ingen af maskinens 3 flippere virkede, hvilket vi også kunne konstatere, da vi var ude at se på den.

Men allerede på vores første mødeaften her i det nye år, da vi samlede maskinen, kom der liv i flipperne, hvilket betyder at vi allerede har en fungerende flippermaskine.

Næste skridt og videre

Selvom vi nu har en fungerende flippermaskine, er projektet langtfra færdigt. Målet er stadig at lave vores egen maskine med eget tema og historie. Til det har vi brug for dig, fordi der er virkelig mange delelementer af dette projekt, hvor det er muligt for alle at byde ind med noget.

Til at starte med skal vi igang med at måle på maskinen i sin nuværende stand og finde ud af alt, hvad vi kan, om den og dens elektroniske dele.

Men der er langt mere til dette projektet end kode og elektronik. Når vi skal igang med at lave vores eget playfield, skal der laves noget træarbejde, men der skal samtidig også på et tidspunkt laves noget grafisk design til selve maskinen, når vi har historie og tema på plads, som også skal laves.

Derudover er målet også at inddrage 3D print i projektet, hvorfor vi også har brug for medlemmer, som har styr på at designe ting i 3D, og hvad er en flippermaskine uden lyd, der passer til det hele.

Ovenstående er blot nogle af de ting, som det er muligt at bidrage til, der er så mange aspekter af dette projekt, og måske også nogle, vi ikke har tænkt over.

Så hold dig ikke tilbage kom og vær med, alle ideer og alt input er velkommen. Vi mødes hver anden tirsdag i PROSAs lokaler, og skulle du være forhindret i at deltage på vores faste aften, så send endelig en mail og lad os vide det. Udover at du kan blive tilføjet til vores mailingliste, har vi også mulighed for at lave arrangementer på andre dage.

Deltag i elektronik- og mekaniknetværket

Netværket er åbent for alle PROSAmedlemmer, og deltagelse kræver ikke andet end interesse for eksempelvis design, elektronik, mekanik, 3D-print og programmering. Til et godt stykke ind i 2014 vil netværket blandt andet arbejde med flippermaskinen, men ved hvert møde vil der være plads til at deltage i fællesprojekter og få råd om egne projekter. Der er også plads til sandwich, hygge og andre nørderier, når man samles hver anden tirsdag klokken 18.00-21.30 i ulige uger hos PROSA København, Vester Farimagsgade 37A, 1606 København V.

Har du spørgsmål til netværket, kan du kontakte Dennis på 60383255 eller zalzer.es@gmail.com. Du kan også tilmelde dig via prosa.dk/kursus.