Formandens nytårshilsen 2019

Så gik endnu et år. Et år, hvor PROSA stadig har fremgang på mange områder. Flere medlemmer er kommet til, og mange tager aktivt del i udviklingen af PROSA og det arbejde, vi udfører. Det er vi rigtig glade for.

Meget er sket i årets løb.

Som sædvanligt har vi investeret meget tid i kampen mod den fortsat stigende overvågning og kæmpet borgernes sag for at bibeholde retten til privatliv. Noget, der blev aktualiseret i statsministerens udspil om en markant øget overvågning for at sikre et tryggere samfund. Mette Frederiksen ønsker, at ”Folketinget ikke kun forholder sig til det med udgangspunkt i spørgsmålet om frihedsrettigheder og retten til privatliv” og har tilføjet, at for at passe på Danmark er vi ”nødt til at tage nogle ting i brug, som vi ikke tidligere har haft hverken behov for eller lyst til”.

Vi mener, det er bekymrende, når vores statsminister kan opfordre til at tage drastiske midler i brug uden at diskutere frihedsrettigheder og privatlivsbeskyttelse. Særligt når intet peger på nødvendigheden af de drastiske skridt. PROSA mener fortsat, at vi skal indrette samfundet sådan, at den almindelige borger ikke skal frygte staten, og at staten ikke skal have adgang til at overvåge folk, der ikke er under mistanke. Vi skal i stedet bruge teknologien til at frisætte borgerne og understøtte demokratiske processer fremfor at udvide den vilkårlige masseovervågning, som i øvrigt også er i strid med de grundlæggende borgerrettigheder. Det er derfor ikke et emne, vi kommer til at slippe lige med det samme.

I samme kategori er den ulovlige logning, der fortsat finder sted, selv om EU-domstolen allerede i 2016 underkendte EU's logningsdirektiv og dermed også den danske implementering gennem logningsbekendtgørelsen. Selvom bekendtgørelsen skulle være evalueret allerede i 2010, har den til enhver tid siddende regering udskudt det gang på gang. Til næste år kan vi derfor ”fejre” 10-års jubilæum for den manglende evaluering. Et noget trist jubilæum, som vi må finde en passende måde at markere.

Desuden har vi kæmpet for at forbedre vilkårene for vores medlemmer rundt omkring på de danske arbejdspladser. I samarbejde med andre fagforbund har vi rejst overenskomstkrav og indgået aftaler de steder, hvor medlemmernes behov og opbakning har ligget. Det medførte bl.a., at vi var tæt på at iværksætte en konflikt mod IBM i Odense, men i sidste øjeblik valgte arbejdsgiverne at tilslutte sig en landsoverenskomst. Konflikten blev dermed afblæst, og det blev altså desværre ikke PROSA, der kunne medunderskrive overenskomstaftalen. Det vigtigste var dog, at medlemmerne fik en overenskomst, hvilket netop var årsagen til, at konflikten i første omgang blev varslet. Vi arbejder fortsat videre med at aftaledække vores medlemmer og benytter os af de forbedrede muligheder, der er for at samarbejde med andre fagforbund gennem vores medlemskab af FH. Selvom vilkårene generelt er gode inden for it-faget, kan det hurtigt tage en forkert drejning, hvis ikke vilkårene og de gode forhold bliver forankret i overenskomster. Alt dette kæmper vi fortsat for.

Selvom vi får flere og flere medlemmer, siger vi også farvel til mange – for mange. Vi er derfor gået i gang med at undersøge årsagen til frafaldet og ikke mindst, hvordan vi kan rette op på det. På et seminar i november diskuterede vi mulighederne for at gøre PROSA til et interessant og sjovt sted at være aktiv. Vi vil meget gerne involvere medlemmerne og give dem bedre mulighed for at få indflydelse på udviklingen. Noget, der måske kan være med til at engagere medlemmerne og få dem til at blive længere tid i PROSA. Uden aktive medlemmer vil PROSA ikke være den organisation, vi gerne vil være.

Også det kommende år byder på nye, spændende ting. Her i efteråret har vi gennemført en undersøgelse blandt medlemmerne om arbejdsmiljøet på arbejdspladser og studiesteder. Desværre står det ikke så godt til, som vi kunne håbe. Mange kvinder – og nogle mænd – oplever at blive krænket på arbejdspladsen eller studiestedet. Her skal vi i fællesskab gøre en aktiv indsats og forbedre forholdene. Resultatet af undersøgelserne bliver offentliggjort i slutningen af januar. Herefter skal vi finde ud af, hvordan vi forbedrer arbejdsmiljøet, så det bliver rart og trygt – for alle.

Desuden skal vi følge op på overvågningsinitiativerne fra regeringen med aktiviteter, der kan sætte gang i debatterne om det nødvendige i overvågningen. Vi skal forhandle overenskomster på det private område. Og så er vi i gang med en analyse af it-arbejdsmarkedet og dets udvikling, som lanceres i det nye år. I slutningen af året skal vi afholde PROSAs ordinære delegeretforsamling, hvor vi skal træffe beslutninger om de kommende års arbejde og vælge medlemmer til hovedbestyrelsen og de øvrige politiske poster i PROSA.

Her til slut vil jeg takke alle jer aktivister, der lægger en masse frivillige timer i PROSA og alle jer medlemmer, der bruger PROSA. I er fundamentet for, at vi kan organisere it-faget og stå stærkt sammen. Også en tak til PROSAs og a-kassens medarbejdere som dygtigt og engageret varetager og fremmer medlemmernes interesser.

Godt nytår til jer alle!