Arbejdsmarkedet

Har du styr på sommerferien?

Miniferieåret, der løber fra 1. maj til 31. august, er den sidste del af overgangsperioden fra den gamle ferielov til den nye. Overgangen betyder, at du har lidt færre dage at holde sommerferie for end ellers.

1. maj begyndte miniferieåret som den sidste del i en lang overgangsperiode mellem den gamle og den nye ferielov. Overgangsperioden løber til udgangen af august, hvorefter vi 1. september siger farvel til den gamle ferielov og god dag til samtidighedsferie og ny lov.

Det særlige ved overgangsperioden er reglerne om optjening af ferie. Størstedelen af ferie optjent i 2019 er blevet overført til afholdelse 1. maj, i alt 16,64 feriedage, hvis man arbejdede fuldtid sidste år fra januar til september, mens en mindre del af sidste års optjente ferie bliver indefrosset og udbetalt, når man forlader arbejdsmarkedet.

Så hvor vi normalt har 25 dages ferie til afholdelse pr. 1. maj, har vi nu kun fået 16,64 dage i år, og de sidste 8,36 bliver indefrosset. Heldigvis begynder vi allerede 1. september at optjene ny ferie med den nye ferielov, og vi skal altså ikke vente med optjeningen til 1. januar, som vi plejer med den gamle lov. Pr. 1. september optjener vi, som vi plejer, 2,08 feriedage pr. måned, som kan afholdes i den efterfølgende måned eller gemmes til senere brug.

Lav en aftale

Hvis du ikke allerede har aftalt ferie for sommeren med din arbejdsgiver – og måske også for efteråret – skal du til at sørge for, at du kan få det antal uger, du ønsker dig. Hvis du ønsker at holde mere end 3 ugers sommerferie inden 1. september, skal du lave en aftale med arbejdsgiver om at kunne supplere med feriefridage, fleks og/eller andre former for fridage. Det samme gør sig gældende, hvis du ønsker en uges efterårsferie i oktober. Så skal du også sørge for at gemme nogle ekstra fridage, da du 1. oktober ellers kun står med 2,08 feriedag, som er optjent i september måned.

Er du i tvivl om, hvordan du bedst planlægger din ferie i sommeren og efteråret 2020, så ring og få en snak med en af vores jurister. Ellers kan du læse mere om overgangsordningen, miniferieåret og den nye ferielov her