It-tendenser, Systemudvikling og systemer

Hvad er kvalitet i en it-afdeling?

Opgaverne i en it-afdeling er mange og spænder ofte vidt. Fra den helt klassiske drift af infrastruktur over systemintegration til opgaver, der begynder at ligne egentlig udvikling. Som i andre brancher er der et behov for at definere kvalitetsmål og følge op på dem, men hvordan gør man det i så mangfoldig en butik som en it-afdeling?

Spørgsmålet dukkede op i forbindelse med et interview til aprilnummeret af Prosabladet, hvor vi tog en lille rundtur for at høre, hvad der var på tapetet i tre it-afdelinger. It-chef hos Pressalit, Jens Stærk Bojesen, fortalte, at han havde modsat sig indførelsen af flere KPI'er (Key Performance Indicator) til at måle arbejdet i it-afdelingen, da det efter hans mening kunne risikere at fjerne fokus fra de aktiviteter, hvor it-afdelingen virkelig kunne tilføre værdi til virksomheden. Det handlede for eksempel om evnen til at indgå konstruktivt og proaktivt i projekter med forretningen – noget, som de klassiske systemnære KPI'er som server-oppetid og hastighed på netværket ikke indfanger.

Så hvordan skal man egentlig definere kvalitet i en it-afdeling? Hvordan forfølger man bedst sine kvalitetsmål? Og hvordan måler man, om man har opfyldt dem? Det kigger vi på i de følgende artikler, hvor vi også er på besøg hos Babcock & Wilcox Vølund A/S i Esbjerg for at se, hvordan de arbejder med kvalitet i it-afdelingen.