It sikkerhed og kryptering, It og samfund

Hvor er Rød Blok i den digitale frihedskamp

Blå Bloks ungdom har sat digitale friheder på dagsordenen. Der skal være en respekt for borgernes privatliv. De kræver afskaffelse af masseovervågning og terrorpakker. Overvågning må kun ske med en dommerkendelse, og fremmede magter skal ikke have støtte til at overvåge danskere. Hvor er Rød Bloks visioner?

I Berlingske har landsformændene for VU, LAU og KU krævet et opgør med overvågningsstaten.

Et opgør med masseovervågning

Over de sidste årtier er politik rykket endnu mere ind i privatsfæren, hvor politikere blander sig unødvendigt meget i det enkelte menneskes liv og valg. Vi har de seneste år rykket os nærmere politistaten: Nummerpladeovervågning, Center for Cybersikkerhed og terrorpakker har alt sammen givet staten urimelige beføjelser til at masseovervåge danskerne. Denne udvikling skal en kommende borgerlig regering gøre op med. Respekten for det enkelte menneske skal tilbage i politik.

Fremmede efterretningstjenester skal ikke have adgang eller støtte til at overvåge danskere, ligesom de danske efterretningstjenester under ingen omstændigheder uden dommerkendelser skal overvåge danskere – hverken indenlands eller udenlands. Staten skal beskytte borgernes frihed, ejendom og privatliv. Ikke krænke den/det.

DR har i sidste uge vist flere eksempler, der viser, hvor gennemgribende overvågningen allerede i dag er af alle danskeres privatliv.
I PROSA har vi set drypvise udmeldinger fra Rød Blok, der viser, at privatliv også er vigtigt for jer.

Som it-professionelle er det os, der får nettet til at virke, men desværre også os, der bliver sat til at lave overvågningen.

Derfor vil vi også gerne opfordre Rød Blok til at stille krav om digitale frihedsrettigheder til en kommende regering.

De beslutninger, der træffes i dag, bestemmer, om vi reelt har et privatliv om 10 år.

Niels Bertelsen, formand for PROSA.