It og samfund, Løn, Overenskomster, Fagforeningernes rolle

It-professionelle kalder til fælles kamp mod løndumping

It-virksomheder skal ikke længere slippe af sted med at ansætte udenlandsk arbejdskraft uden om overenskomsterne i Danmark. Sådan lyder det fra Fagforbundet PROSA, der fremover vil styrke samarbejdet med andre fagforeninger om at overenskomstdække hele it-virksomheder, så det bliver sværere for arbejdsgiverne at presse lønnen i branchen.

- It-virksomhederne forsøger med alle mulige kneb at undgå at betale en ordentlig løn til de udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde på it-området. Derfor vil vi nu gå efter at samle flere fagforeninger om at organisere hele it-virksomheder, så vi kan lægge større pres på arbejdsgiverne, siger Niels Bertelsen, formand for PROSA, der har vedtaget en ny arbejdsplan på delegeretforsamlingen i weekenden den 17.-18. november.

PROSA har taget de første skridt i fællesskab med andre fagforeninger. I 2014 indgik de it-professionelles forbund i fællesskab med Djøf, Magistrene, HK og IDA succesfuldt en overenskomst med it-virksomheden CGI, der dækker samtlige ansatte. I 2016 overenskomstdækkede PROSA og HK Privat i fællesskab it-virksomheden Tech Mahindra. Overenskomsten skulle blandt andet sikre, at virksomheden ikke kunne presse lønningerne på indiske medarbejdere i Danmark. Her har der været brug for de flere muskler, som et bredt samarbejde giver, og PROSA og HK Privat har rejst en sag mod Tech Mahindra, der afgøres som faglig voldgift den 6. december.

- Når vi oplever, at en virksomhed ikke vil fremlægge dokumentation for, at overenskomst og lovgivning overholdes for denne gruppe, har vi med de brede overenskomster i højere grad en indsigts- og kontrolmulighed, fordi vi har repræsentanter på arbejdspladsen og forhandlingsret, siger Niels Bertelsen.

It-branchens gennemsnitlige lønniveau er ikke stigende, selv om branchen i høj grad efterspørger arbejdskraft. Arbejdsgivere har tidligere i år argumenteret for, at lønninger ifølge beløbsordningen, der lader virksomheder hente arbejdskraft til Danmark fra lande uden for EU, sættes ned fra 35.000 kr. om måneden inklusiv pension til 27.100 kr. om måneden.

- Arbejdsgiverne prøver at presse lønnen, og underbetalt udenlandsk arbejdskraft kan tage toppen af den lønstigning, der burde være i it-branchen under et opsving. Vi vil gå efter bredere kollektive aftaler, fordi de stiller den enkelte bedre og sikrer vores medlemmer mod, at lønnen på sigt presses ned, siger Niels Bertelsen og tilføjer, at PROSAs linje er i tråd med mulighederne for at bruge det bredere fællesskab blandt fagforbundene i den nye hovedorganisation FH til at styrke medlemmernes vilkår på et i stigende grad globaliseret arbejdsmarked.

PROSAs delegeretforsamling har også genvalgt formandskabet for de it-professionelles forbund. Niels Bertelsen er genvalgt som formand og Hanne Lykke Jespersen er genvalgt som næstformand. De knap 70 delegerede valgte også fire forbundssekretærer: Carsten Larsen, Morten Rønne, Henrik Jacobsen og Bjørn Vitoft (nyvalgt).

Læs mere om PROSAs arbejdsplan 2019-2020 i denne artikel: PROSA klar til nye kampe.