Kina overvåger medarbejderes humør

Arbejdere på en række virksomheder i Kina bliver i stigende grad udsat for en ny form for overvågning, som scanner de ansattes hjerner og aflæser deres humør og følelser.

Ifølge avisen South China Morning Post bliver medarbejderne pålagt at bære hatte og hjelme med indbyggede letvægtssensorer, som angiveligt måler hjernebølger og kan afsløre følelser som vrede, angst, stress og depression. De oplysninger kan arbejdsgiveren bruge til at vurdere de ansattes effektivitet og dermed øge arbejdspladsens produktivitet.

Detaljerne i overvågningsprogrammet er uklare, men ifølge kinesiske medier har systemet fuld opbakning fra myndighederne, og udstyret benyttes blandt andet af virksomheder i teleindustrien og producenter af elektronisk udstyr.

Flere store virksomheder oplyser til South China Morning Post, at produktiviteten er steget markant efter indførelsen af den nye form for hjernescanning, men psykologiprofessor Qiao Zhian fra Beijing University advarer om, at det bringer medarbejdernes privatliv i alvorlig fare.

– Arbejdsgiveren har et stort incitament til at anvende teknologien for at skabe større profit, mens medarbejderne ofte står i en svag situation, hvor det er umuligt at sige nej, siger han.