Kommentar: Skal der nu skæres ned på de unge igen?

Kommentar af Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA

Der er ved at udvikle sig en dårlig stil med, at det altid er de unge, der skal rammes af besparelser. Nedsat kontanthjælp, konstante nedskæringer på uddannelserne og nu er turen så kommet til den dagpengesats, som de nyuddannede kan få, når de bliver færdige med deres uddannelse.

Dagpengekommissionen lægger i enighed op til, at dagpengesatsen for nyuddannede skal sættes ned fra 82 % af den maksimale dagpengesats til 78 %. Og flere politikere slår til lyd for, at satsen kan sættes endnu længere ned.

Det, som kommissionen foreslår, betyder en nedsættelse fra 678 kr. pr. dag eller 14.690 kr. pr. måned til 645 kr. pr dag eller 13.975 kr. pr. måned.

Det er ganske enkelt for usselt. Satsen er i forvejen meget lav. Det er helt urimeligt blot at sammenligne med SU.

Meget få studerede lever af SU alene – det kan kun lade sig gøre, hvis man bor hjemme hos sine forældre. Bare det at betale for en lille studiebolig laver et stort indhug i SU’en. For at leve som studerende er det derfor nødvendigt med erhvervsarbejde, lån og – for de privilegerede med velvillige forældre – penge hjemmefra. Mest normalt er nok en kombination af SU, løn fra et studiejob og lån. 

Efter endt uddannelse skal man til at betale kontingent til a-kasse og fagforening, man mister en lang række af de rabatter, man har haft som studerende – og man skal måske flytte fra sit kollegieværelse.

Jeg bemærker også, at for forsørgere, som en hel del nyuddannede jo er, er satsen kommet under den maksimale sats for kontanthjælp. Og det er ikke ment som en opfordring til at sætte kontanthjælpen ned, men til at bevare dimittendsatsen på de 82 %. Det er ganske simpelt horribelt, så mange gange ældre politikere kan blive enige om, at det igen er de unge, der skal betale gildet.

De minimale forbedringer, der ligger i dagpengekommissionens forslag, skal ikke betales af de arbejdsløse selv – heller ikke af de nyuddannede.

Vi siger nej til, at de nyuddannede skal betale for dagpengereformen.