Overvågning i samfundet, It sikkerhed og kryptering

Kryptering er en nødvendighed

Tillid er en digital mangelvare, derfor er der stærkt brug for privatlivsbeskyttelse på nettet. Og mulighederne er faktisk mere tilgængelige nu.

“At påstå, at du er ligeglad med privatliv, fordi du ikke har noget at skjule, svarer til at sige, at du er ligeglad med ytringsfrihed, fordi du ikke har noget at sige.” Det hyppigt anvendte citat stammer fra Edward Snowden, som har formået at ændre en hel verdens virkelighedsopfattelse og samtidig så afgørende tvivl om, hvem du egentlig kan stole på på internettet.

Det står skralt til med tilliden til, at offentlige myndigheder og private virksomheder passer godt på dine private oplysninger. Det bliver bekræftet på aldeles uvidenskabelig vis i denne måneds spørgsmål til Prosabladets brugerpanel (se side 20). Svarene er samlet set et rungende nej til, at personfølsomme digitale oplysninger opbevares på betryggende vis.    

Bøvlet beskyttelse

Snowdens indledende citat er godt, fordi det imødegår det ofte anvendte postulat, at hvis man ikke har noget at skjule, er der intet afkald på privatliv at frygte. Men hidtil har mulighederne for at beskytte sit privatliv på nettet for de fleste været rent ud sagt bøvlede.

Jeg husker, at jeg tilbage i 1997 offentliggjorde min offentlige nøgle på en public-key-server hos MIT ovre i USA. Men hvad fik jeg så brugt nøglen til? Ikke det helt vilde, kan man roligt sige. Hvad skal man bruge en offentlig nøgle til, når langt under en promille af ens venner og bekendte benytter den slags stærk kryptering?

Men bedre end brok er udviklingen det sidste års tid; tingene lysner! Der er kommet en del nye og noget nemmere produkter til at beskytte data og kommunikation. Og der er ikke mindst takket være Snowden en fornyet fokus på emnet. Jeg anvender nu en schweizisk placeret e-mailtjeneste til sikker kommunikation og ditto software på både mobiltelefon og pc.

Sikrer det min privatlivsbeskyttelse? Jeg tvivler, men jeg har deponeret en god portion tillid til værktøjerne ved at se på, hvem der anbefaler dem. I den sammenhæng vil jeg også rose og anbefale en ny bog med mange praktiske råd om emnet. Den er primært rettet mod journalister og whistleblowere, men kan uden forbehold anbefales til it-professionelle og for den sags skyld alle borgere med hang til privatliv. Bag bogen "Cryptoguide for journalister - Håndbog til digitalt selvforsvar" står aktivisten Freja Wedenborg, som det sidste års tid har rejst rundt i Danmark med de velbesøgte Cryptoparties. Bogen bør vinde udbredelse.

Månedens anbefaling:
Cryptoguide for journalister
Håndbog i digitalt selvforsvar
Forfatter: Freja Wedenborg
240 sider, 248 kroner
Forlag: Ajour

Info: facebook.com/cryptoguide