Arbejdsmiljø, Fagforeningernes rolle

Mange LGBT-personer oplever diskrimination på it-arbejdspladser

Undersøgelse viser, at hver ottende af de PROSA-medlemmer, der identificerer sig som LGBT+ personer, har oplevet diskrimination på deres arbejdsplads.

12,8 procent af de PROSA-medlemmer, der identificerer sig som LGBT+ personer, angiver, at de har oplevet diskrimination på deres nuværende eller tidligere it-arbejdsplads. Det viser den nye undersøgelse ”Ud af skabet, ind i kampen”, som forskerne Rikke Karen Voergaard-Olesen og Jannick Friis Christensen har foretaget for it-fagforeningen PROSA.

Det tal er uacceptabelt og vidner om et svigt i form af manglende fokus på LGBT+ personers forhold på arbejdsmarkedet, mener Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i PROSA.

”Det er helt uacceptabelt. Det burde være nul procent, som oplevede at blive diskrimineret på baggrund af deres seksualitet og kønsidentitet. Jeg mener, at både tallet og de hårde og ekskluderende oplevelser for mange mennesker, som det repræsenterer, er udtryk for, at vi som fagforening har været for dårlige til at have LGBT+ området med i vores arbejde. Derfor går vi nu i gang med en række initiativer, for vi skal alle kunne leve trygge liv som hele mennesker på vores arbejdspladser uden at frygte diskrimination”, siger Hanne Lykke Jespersen.

En undersøgelse fra 2016 lavet blandt medlemmer af LO, FTF og AC fastslog, at omkring 9 procent oplevede diskrimination. Det tal er altså umiddelbart højere på it-arbejdsmarkedet, men man må formode, at der er et betydeligt mørketal, mener Hanne Lykke Jespersen:

”Med diskrimination forstår vi en hver systematisk forskelsbehandling, som LGBT+ personer oplever. Men nogen tænker måske, at det skal være grove, fysiske eller verbale overgreb, før de vil svare, at de er blevet diskrimineret. Derfor skal vi tage problemet særligt seriøst. Det er mere end realistisk, at der gemmer sig flere dårlige og urimelige oplevelser, end vi fanger med denne undersøgelse”, siger hun.

Kulturen på arbejdspladserne

Kulturen på arbejdspladsen er altafgørende, viser undersøgelsen, hvor samlet set 79 procent af LGBT+ personerne angiver, at arbejdspladsens ry i forhold til LGBT+ området kan have indflydelse på deres valg af arbejdsplads. Til gengæld kan det være svært som minoritet at lave kulturen om selv, fordi kulturen bliver båret af majoritetens normer, viser rapportens konklusioner.

”Det er afgørende, at vi får sat fokus på kulturen på arbejdspladserne. Mange angiver, at der fortsat lever en forældet og ekskluderende kultur på it-arbejdspladserne, hvor ’bøsse’ bruges som skældsord, og der gøres nar af LGBT+ personer. Det vil vi arbejde for at ændre med øget fokus, uddannelse af tillidsrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter samt en vejledning til virksomhederne i god og inkluderende kultur”, siger Hanne Lykke Jespersen.

Download rapporten som pdf.

Konference i København

Undersøgelsen lanceres torsdag den 9. august klokken 12.30 i PROSAs lokaler i Vester Farimagsgade 37A i København med deltagelse af ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

Desuden deltager ligestillingsordførerne Martin Geertsen (V) og Rasmus Horn Langhoff (S), Bente Sorgenfrey (formand i FTF), Nanne Højlund (næstformand i LO), Ulla Dalsgaard, LGBT+ Business Network, og Hanne Lykke Jespersen (næstformand i PROSA).

Lars Henriksen, forperson for Copenhagen Pride, er moderator.