Ansættelsesforhold

Når arbejdsgiver annullerer din ansættelsesaftale

Sådan undgår du at komme i klemme i forhold til løn og dagpenge under coronakrisen.

Flere medlemmer oplever i denne tid, at det job, de havde aftalt at skulle tiltræde i nær fremtid, alligevel ikke bliver til noget på grund af coronakrisen. Måske ringer den kommende arbejdsgiver og annullerer aftalen, da økonomien alligevel ikke er til en ny ansat, eller også fortryder du selv det nye job og vil hellere blive og hjælpe din gamle arbejdsplads.

Læs med her og få råd til, hvordan du undgår at komme i klemme i forhold til løn og dagpenge. 

Kan arbejdsgiver opsige dig, inden du er tiltrådt stillingen?

Ja, det kan arbejdsgiver godt. Dog skal reglerne omkring opsigelse overholdes, så du får det varsel, du ville have haft, hvis du allerede var tiltrådt stillingen. Varslet begynder nemlig først at løbe fra den dag, hvor du skulle have tiltrådt stillingen, og kan altså ikke gives på forhånd. Så det er underordnet, hvor lang tid før arbejdsgiver giver varslet.

Funktionærer har i udgangspunktet 1 måneds opsigelsesvarsel de første 5 måneder af ansættelsen. Rigtig mange kontrakter indeholder dog en prøvetid, hvor man de første 3 måneder har aftalt et forkortet varsel på for eksempel 14 dage for begge parter. Er man overenskomstansat, kan reglerne for varsel se anderledes ud.

Ringer arbejdsgiver for eksempel til dig den 5. april og fortæller, at du alligevel ikke skal begynde dit nye job den 1. maj, som I ellers havde aftalt, så kig i kontrakten og tjek dit varsel. Er der aftalt prøvetid med 14 dages gensidigt varsel, så løber varslet først fra den 1. maj til og 14 dage frem. I de 14 dage har du krav på løn fra din arbejdsgiver. Ligesom ved enhver anden ansættelse, skal der også beregnes feriepenge af lønnen i din opsigelsesperiode.

Du har pligt til at tilbyde arbejdsgiver din arbejdskraft

Når du får dit fulde opsigelsesvarsel fra din arbejdsgiver, har du også pligt til at tilbyde din arbejdskraft. Du kan derfor komme til at skulle arbejde for din nye arbejdsgiver de dage, varslet løber. Virkeligheden er dog, at en arbejdsgiver sjældent har ressourcer til at oplære og gøre brug af en ny medarbejder i 14 dage. Løsningen er derfor tit en fritstilling, hvor du ikke skal møde på arbejde og stå til rådighed med din arbejdskraft. 

Hvis du accepterer en opsigelse uden varsel, kan du risikere at miste dagpenge

Det er vigtigt at være opmærksom på din ret til løn i opsigelsesperioden, selvom du aldrig er tiltrådt stillingen. For står du uden arbejde og ønsker at få dagpenge, når arbejdsgiver annullerer din nye ansættelse, så er du først berettiget til dagpenge, når dit varsel er udløbet. Du kommer derfor selv til at bære tabet for de mistede 14 dages løn (eller mere), hvis I bliver enige om at annullere aftalen uden yderligere varsel.

Kan jeg selv opsige min stilling, inden jeg er tiltrådt?

Det korte svar er ja, du kan godt opsige din stilling, inden du selv er tiltrådt, men det skal gøres med det opsigelsesvarsel, I har aftalt i kontrakten. Opsigelsen gælder altså først fra den dag, hvor du reelt skulle starte på arbejde. Udgangspunktet er, at en funktionær har 1 måneds varsel til udgangen af en måned, medmindre der er aftalt forkortet varsel i en prøvetid (typisk 14 dage eller fra dag til dag).

Det er derfor vigtigt, at du og arbejdsgiver klart aftaler, hvad der skal ske nu, fx at I annullerer aftalen om ansættelse. Du må ikke bare udeblive på din første arbejdsdag, da dette kan medføre at du misligholder ansættelsesforholdet, og giver arbejdsgiver ret til erstatning for det tab, han evt. har lidt. Retspraksis viser, at det kan koste en halv måneds løn før skat ikke at tiltræde en stilling.
Det er også vigtigt at være opmærksom på, at hvis du selv annullere en ansættelse, så kan det også give dig karantæne i a-kassen.