Ansættelsesforhold

Når sygdom ødelægger ferien

Det kan desværre ske, at du bliver syg op til din ferie eller under den. Vil du sikre dig erstatningsferie, er der et par ting, du skal have tjek på.

Der er heldigvis regler, der sikrer, at du kan få ny ferie som erstatning, hvis du bliver syg op til din ferie eller under din ferie. Der er dog nogle ting, du skal gøre, hvis du vil være sikker på at kunne få ferie, når du er blevet rask. 

Sygdom inden ferien

Er du er så uheldig at være syg, når din ferie begynder, behøver du ikke at holde din ferie alligevel. Det er ærgerligt at bruge sine hårdt optjente feriedage på at ligge under dynerne. Hvis du ikke ønsker at begynde din ferie, skal du i stedet sygemelde dig efter de almindelige regler, der gælder i virksomheden, og inden ferien begynder. Dette er for eksempel ikke fredag eftermiddag, der var din sidste arbejdsdag inden ferien, men derimod mandag morgen inden normal mødetid, altså din første feriedag. Hvis der er ferielukket, og du derfor ikke har mulighed for at komme i kontakt med din arbejdsplads, kan du sende en mail. Uanset hvad er det altid en god ide at sende en mail, så du har dokumentation for sygemeldingen.

Hvis du ikke når at få meldt dig syg inden normal arbejdstid, så begynder du faktisk at holde din ferie, skal du melde dig syg efter reglerne om sygdom under ferien. Se nedenfor. 

Når du bliver rask, skal du oplyse din arbejdsgiver, om du ønsker at genoptage arbejdet, eller om du vil holde ferie i resten af den aftalte periode. Hvis du ønsker at bruge de feriedage, du ikke fik brugt på grund af sygdommen og derved holde ferie længere end den oprindeligt aftalte periode, kræver det dog arbejdsgiverens accept. Ellers skal du vende tilbage til aftalt tid og så holde resten af ferien senere. 

Bliver du rask og ikke kan genoptage arbejdet, fordi virksomheden er ferielukket, har du krav på fuld erstatningsferie. Så er du eksempelvis syg i hovedferien på 3 uger, har du krav på 3 uger på et andet tidspunkt. Du skal dog sørge for at melde dig rask ved at sende en mail til din arbejdsgiver.

Hvis du bliver syg inden planlagte feriefridage, kan der gælde forskellige regler alt efter, hvilken overenskomst du er omfattet af, eller måske gælder der slet ikke nogle regler. Kontakt derfor PROSA, hvis du har spørgsmål omkring sygdom og feriefridage.

Sygdom under ferien

Bliver du syg under din ferie, er der måske mulighed for at få erstattet noget af ferien. Hvis du som de fleste har optjent 25 feriedage, kan du først efter 5 dages sygdom få resten af ferien erstattet (karensperioden). Det betyder, at du maksimalt kan få erstattet 20 feriedage i det pågældende ferieår. Har du ikke optjent 25 feriedage, har du ret til erstatningsferie efter et forholdsmæssigt antal færre sygedage. 

Det er vigtigt at bemærke, at karensperiode gælder for hele ferieåret. Det vil sige, at hvis du er syg 3 dage i din sommerferie, og 2 dage i din vinterferie, så kan du herefter få erstatningsferie, hvis du bliver syg i din ferie i resten af ferieåret. Så selvom du får influenza, som du måske kun forventer varer et par dage, kan det altså godt betale sig at melde sig syg under ferien, da det kan få betydning for senere ferieafholdelse.

Der er to krav, som altid skal være opfyldt, inden der kan gives erstatningsferie. Det første, du skal gøre, er at melde dig syg med det samme, fordi karensperioden løber først fra underretning af arbejdsgiveren. Send gerne en e-mail til din arbejdsgiver, så du har dokumentation for, at der er sket sygemelding. Der kan dog i særlige tilfælde fraviges fra kravet om underretning, hvis sygdommen umuliggør denne. Den anden ting, du skal sørge for, er lægelig dokumentation for, at du er syg. Du kan eventuelt høre din arbejdsgiver, om de kræver en sådan lægeerklæring. Desværre er det bestemt i loven, at det er dig selv, der skal betale for denne erklæring uanset hvad. Opholder du dig i udlandet, må du gå til en læge dér og få en lægeerklæring.

Bliver du rask igen i ferien, kan du vælge at afholde den resterende del af ferien eller at vende tilbage på arbejdet. Men de dage, du så vil få erstatningsferie for, kan du desværre ikke afholde i forlængelse af den aftalte ferie. Du bliver nødt til at vende tilbage til arbejdet til den aftalte dato, medmindre du kan aftale noget andet med din arbejdsgiver. Ellers må erstatningsferien afholdes på et andet tidspunkt efter de almindelige regler om ferieafholdelse.

Hvis du bliver syg under afholdelse af feriefridage, kan der gælde forskellige regler alt efter, hvilken overenskomst du er omfattet af, eller måske gælder der slet ikke nogle regler. Kontakt derfor PROSA, hvis du har spørgsmål omkring sygdom og feriefridage.