Ansættelsesforhold, Arbejdsmarkedet

Næppe samme mønster hos os

Fornemmelsen hos næstformand Hanne Lykke Jespersen er, at der er "pæn åbenhed" blandt folk i it-faget. Men der mangler viden, og PROSA begynder nu at undersøge spørgsmålet om mulig forskelsbehandling herhjemme.

Der er næppe samme mønster i Danmark af urimelig behandling og chikane blandt it-professionelle, som den amerikanske undersøgelse viser om oplevelserne blandt kvinder samt LGBT og andre minoriteter i it-faget i USA.

Sådan er vurderingen hos Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA.
– Det er min umiddelbare fornemmelse, at der er en pæn åbenhed blandt medarbejdere i vores fag, siger hun og iler med at tilføje, at der ikke findes nogen viden om emnet endnu.

Hanne Lykke Jespersen vurderer, at det næppe er mange kvinder, som forlader deres it-job på grund af diskrimination. Hun skønner, at der er relativt færre tilfælde af sexchikane på it-arbejdspladser end i andre brancher. Kun når det gælder kvinders avancementsmuligheder inden for it, mener hun, at der kan være en skævhed.
– Men der forestår stadig en stor opgave med at rekruttere kvinder til it-faget, som måske har et image af at være meget nørdet og med en vis mandehørm, siger Hanne Lykke Jespersen og henviser til, at blot 14 procent af PROSA-medlemmerne er kvinder.

Når det gælder bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner samt etniske minoriteter, er det Hanne Lykke Jespersens indtryk, at der er mere rummelighed blandt it-professionelle end i mange andre fag. Man bliver dømt på, om man kan sit stof - ikke hvilken gruppe man tilhører, vurderer hun.
– Men bare fordi forholdene måske er bedre end i andre fag, er de ikke nødvendigvis gode nok. Og det er jo ikke noget, vi ved. En egentlig viden giver bedre muligheder for at arbejde med de problemer, der måtte vise sig, siger Hanne Lykke Jespersen.

PROSA har netop iværksat en undersøgelse, der skal vise, hvordan LGBT-it-professionelle trives på deres job. Hensigten er også at få et billede af, om der er forskel på vilkårene for it-ansatte i henholdsvis it-organisationer og på andre arbejdspladser, og om der er forskel på forholdene på små og store arbejdspladser.

Hendes bud er, at der - til forskel fra i USA - er en mere fair behandling på it-arbejdspladser end på andre, og hun vurderer, at store organisationer er mere opmærksomme på risiko for diskrimination end små.

Den igangværende undersøgelse er startskuddet til en bredere indsamling af viden i PROSA om betingelserne for kvinder, LGBT og etniske minoriteter.
– Holdningen i PROSA er, at der skal være plads til alle. Mangfoldighed sikrer en bredere talentmasse i faget, mere innovation, bedre produkter og ydelser og øget indtjening, siger Hanne Lykke Jespersen og tilføjer, at fagforeningen kan hjælpe medlemmer, der måtte føle at blive behandlet urimeligt.