Dansk it-politik, It og samfund, It sikkerhed og kryptering

PRESSEMEDDELELSE: Ny Safe Harbor-aftale løser ikke problemerne for EU-borgere

PROSA anbefaler at EU-parlamentarikerne stemmer nej til den nye aftale

EU har forhandlet en ny Safe Harbor-aftale på plads: EU-U.S. Privacy Shield. Den betyder at virksomheder kan fortsætte med at gemme data om EU-borgere i USA uden borgernes samtykke til at data gemmes uden for EU.

Safe Harbor-aftalen, som tidligere lovliggjorde dette, blev i efteråret kendt ugyldig af EU-domstolen.

”Hovedanken var, at EU-borgerens data ikke havde samme beskyttelse i USA, som de ville have i EU,” siger Niels Bertelsen, formand for PROSA - Forbundet af It-professionelle. ”Snowdens afsløringer viste, at mange af disse data blev misbrugt i forhold til aftalen.”

Max Schrems, som førte sagen, der underkendte Safe Harbor-aftalen, har allerede udtalt, at han også vil teste Safe Harbor II.

I den nye aftale gives der flere garantier. F.eks. “… for the first time, the U.S. government has given the EU written assurance from the Office of the Director of National Intelligence that any access of public authorities for national security purposes will be subject to clear limitations, safeguards and oversight mechanisms.”

“Det bliver spændende at se om EU-domstolen er enig i, at det er stærk nok beskyttelse, når der er dette hul,” fortsætter Niels Bertelsen.

Amerikanske myndigheder kan med ”National Security Letters” bede om adgang til data uden at databehandleren må informere nogen om det – end ikke sin advokat.

”De amerikanske myndigheder har på tydeligste måde bevist, at de vil benytte enhver mulighed for at omgå intentionen med Safe Harbor-aftalen, og PROSA har ingen grund til at tro, at denne holdning skulle være ændret.

Derfor anbefaler PROSA at EU-parlamentarikerne stemmer nej til den nye aftale,” slutter Niels Bertelsen.

Hvis EU-U.S. Privacy Shield ikke vedtages af EU-Parlamentet, kan konsekvensen blive, at flere data kun må behandles i Europa. Intet i amerikansk lovgivning forhindrer behandling af data om amerikanere i Europa, så virksomheder, der ønsker at samle data eet sted, kan samle alle persondata i Europa. Hvis flere data skal behandles i Europa, så kan det betyde en øget beskæftigelse.

For yderligere information kontakt:

Niels Bertelsen, formand, PROSA - Forbundet af It-professionelle
nib@prosa.dk eller 40 11 41 23