A-kassen, Arbejdsmarkedet

PROSA: Drop opholdskrav

PROSA retter en hård kritik mod regeringens lovforslag om at indføre et såkaldt opholdskrav for at opnå ret til dagpenge. Forslaget går kort fortalt ud på, at man skal have boet i et EU-land – eller Norge, Island og Schweiz – i mindst syv ud af de sidste otte år for at have ret til dagpenge.

PROSA protesterer i et høringssvar over de konsekvenser, som de nye regler får for både danskere i udlandet og udlændinge, der arbejder i Danmark.

– Forslaget gør det meget risikabelt at studere eller tage job uden for Europa. Så snart en dansker eller anden EU-borger har boet mere end et år uden for Europa, mister hun retten til at optjene dagpenge i de næste syv år. Men også udlændinge, der arbejder i Danmark, bliver ramt hårdt på deres sociale sikkerhedsnet, siger Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i PROSA.

De nye regler træder efter planen i kraft fra nytår og får også konsekvenser for a-kasserne.

– Beregningsteknisk skønnes forslaget, fuldt indfaset, at medføre, at cirka 20.350 personer vil melde sig ud af arbejdsløshedskasserne, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i forslaget.