Ansættelsesforhold, Overenskomster

PROSA-konflikt tvang IBM til overenskomst

PROSA fik med sit 2. konfliktvarsel sat så meget bevægelse i IBM og Dansk Industri, at det nu er lykkedes at finde en løsning, der undgår at sende IBM Odense ud i en strejke.

Den varslede konflikt blandt medarbejderne hos IBM i Odense, som kunne være trådt i kraft den 27. september 2019, blev tirsdag den 24. september udfordret af Dansk Arbejdsgiverforening (DA). DA ville have Arbejdsretten til at vurdere lovligheden af konflikten, og PROSA accepterede at udsætte konflikten, indtil Arbejdsretten havde hastebehandlet sagen.

Det fjernede imidlertid ikke konflikttruslen over for IBM Odense, hvilket også de seneste dages heftige aktivitet har vidnet om.

PROSA formåede at fastholde presset på IBM, og pludselig lå der et tilbud om at overenskomstdække samtlige ansatte i IBM Odense. Overenskomstgrundlaget er dog ikke PROSAs, men Industriens Funktionæroverenskomst. Derfor måtte PROSA naturligvis spørge de berørte medlemmer, om de ville tage til takke med Funktionæroverenskomsten og dermed ophæve konfliktvarslet.

Det gjorde medlemmerne, og de anerkendte samtidig det arbejde, der har pågået de seneste 10 måneder. Striden om den manglende overenskomstdækning har stået på siden 1. oktober 2018, hvor IBM overtog godt 260 ansatte, som blev outsourcet fra virksomhederne KMD og Tech Mahindra.

PROSAs formand Niels Bertelsen ærgrer sig over, at det ikke endte med en PROSA-overenskomst.
– Men vi aftalte fra starten, at arbejdspladsen skulle overenskomstdækkes, og det er vi i mål med. Så må vi vise, at sammenholdet på arbejdspladsen også kan bringe os videre og tjene som eksempel for andre, siger han.

Forbundssekretær Henrik Jacobsen, der har fulgt arbejdet tæt, er tilfreds med, at medlemmerne nu får ordnede forhold.
– En stædig og vedholdende aktivitet blandt vores folk i Odense har bragt os et stykke af vejen, og et fortsat stærk fagligt sammenhold med en tillidsrepræsentant i spidsen vil blive bakket op af de faglige organisationer. Med en organiseringsgrad på over 75 procent er det et rigtig godt fundament, siger han.

IBM Odense bliver den eneste IBM-lokation, hvor samtlige ansatte er overenskomstdækket.