Fagforeningernes rolle

PROSA med i alliance, der kræver klimahandling nu

Shooter's Bottom wind turbine at dusk (Sharon Loxton) / CC BY-SA 2.0

Klimaindsatsen skal fylde mere på de danske arbejdspladser. Sådan lyder det fra 11 af landets faglige organisationer - heriblandt PROSA. Fagforeningerne, der i alt repræsenterer mere end 500.000 medlemmer, har netop lanceret en ny grøn alliance.
– Ingen kan længere være i tvivl om, at klimaforandringerne er menneskeskabte og at de rækker ind i alle grene af samfundet. Løsninger på klimaudfordringerne kræver nytænkning og samarbejde, og det kan vi i alliancen leverer, siger Hanne Lykke Jespersen, der er næstformand i PROSA.

Alliancen hedder ’Broen til Fremtiden’ og er dannet i samarbejde med en række ngo’er. Initiativet er inspireret af et lignende samarbejde i Norge, hvor parterne mødes til en årlig konference og diskuterer klimaløsninger på tværs af de forskellige fag og brancher. Samme koncept skal efter planen kopieres til gruppen af danske organisationer, der ud over PROSA blandt andre tæller Ingeniørforeningen IDA, Djøf, FOA, Dansk Socialrådgiverforening, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd.
– Klimaforbedringer er hævet over partipolitiske og individuelle forskelligheder. Og hvis der er noget, der kan forene os i vores nye, grønne alliance, så er det kampen for en klode, vi kan være bekendt at efterlade til vores børn og børnebørn, siger Hanne Lykke Jespersen.

Hun lover sammen med resten af alliancen at presse lovgiverne til handling, og der er tre fælles hovedkrav til politikerne:

  • Et CO2-neutralt Danmark i 2040. der skal være bindende delmål hver femte år.
  • Bæredygtig trafik. Smartere, grønnere og billigere kollektiv trafik. Flere cykler og el-biler.
  • Stop for nye olie- og gaslicenser i Nordsøen. Den fossile energi skal blive, hvor den er.  

”Det er fantastik opløftende, at sværvægtere i fagbevægelsen går sammen og toner rent flag, når det gælder vigtigheden af akut politisk handling for et grønnere Danmark, hvor alle er med. Vi tror på, at det her initiativ vil skubbe yderligere til den voksende bevidsthed i alle hjørner af landet om, at vi hver især kan gøre en forskel for at sikre gode, sunde levevilkår for fremtidige generationer, men at det største ansvar helt grundlæggende er politisk,” siger Mads Flarup Christensen, generalsekretær i Greenpeace Norden i pressemeddelelsen.

Alliancen appellerer til alle forbund og ngo’er til at slutte sig til. Du kan læse mere på broentilfremtiden.dk

Se pressemeddelelsen
Læs debatindlæg i Politiken den 3. maj 2019

   

botMessage_toctoc_comments_9210