Pressemeddelelse, Arbejdsmarkedet

PROSA: Ny positiv retning for Danmark

Overenskomstmæssige arbejdsvilkår for arbejdskraft fra lande uden for EU og fokus på uddannelse er blandt de stærkt positive takter i den politiske aftale mellem Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten, vurderer næstformand i PROSA, Hanne Lykke Jespersen, som hilser aftalen velkommen.

- Det er meget positivt, at arbejdsmarkedets parter skal inddrages i arbejdet med en model for, hvordan vi får den nødvendige udenlandske arbejdskraft, men undgår social dumping inden for fagområder, hvor der kan være mangel på særlige kompetencer. Vi noterer også med glæde, at arbejdsgiveren skal leve op til danske løn- og ansættelsesvilkår. I PROSA ser vi gerne, at de enkelte fagforbund inddrages i ansættelser på deres område, så vi kan sikre, at den konkrete viden om arbejdsvilkår på det givne område afspejles i kontrakter med arbejdskraft fra lande uden for EU, siger Hanne Lykke Jespersen.

Det er dog afgørende at vurdere behovet for udenlandsk arbejdskraft ud fra konkrete kompetencer og ikke blot stillingsbetegnelser, der på it-området kan dække meget bredt. Fx viser beskæftigelsesministeriets opgørelse omfattende mangel på arbejdskraft på stillingsbetegnelsen ”Programmør og Systemudvikler”. Men den egentlige mangel er på specialistkompetencer indenfor fx programmeringssproget Python. Derudover skal udenlandsk arbejdskraft ikke være den første løsning, når vi mangler specifikke kompetencer.

- Ledige skal have et retskrav på efteruddannelse i kompetencer, der er mangel på. Ellers bliver danske ledige på sigt stillet meget ringe ved aftalen, tilføjer Hanne Lykke Jespersen.

Flere andre elementer i aftalen mellem de fire partier fortjener ros, og PROSAs næstformand ser især frem til, at disse elementer realiseres:

  • At Danmark går forrest i kampen mod klimakrisen 
  • At stigningen i ulighed bekæmpes 
  • En styrket arbejdsmiljøindsats og indsats mod social dumping ved brug af illegal arbejdskraft
  • At Danmark satser på uddannelse


- På uddannelsesfronten skal især stoppet på uddannelsesloftet fremhæves. It-arbejdsmarkedet kan ikke bruge et rigidt uddannelsesloft til noget, der er tværtimod brug for, at man løbende kan tilpasse sine kompetencer til den efterspørgsel, der nu en gang er på arbejdsmarkedet, siger Hanne Lykke Jespersen.