Arbejdsmarkedet

Sådan får nyuddannede it-professionelle det første job

Nyuddannede privatansatte it-professionelle får typisk deres første job ved at søge almindelige stillingsopslag. Nogle bliver headhuntet eller opfordret til at søge, og en del har succes med at søge uopfordret.

41,6 procent af nyuddannede it-professionelle får deres første job ved at søge på et stillingsopslag, viser tal fra PROSAs lønstatistik. Det er knap to procent flere end it-professionelle med mere end tre års erfaring.

Nyuddannede it-professionelle bliver ikke så ofte headhuntet eller opfordret til at søge job på en arbejdsplads som it-professionelle med mere end tre års erfaring på cv’et. Alligevel bliver godt 20 procent af de nyuddannede headhuntet til deres første job. Flest er blevet headhuntet af en chef eller HR på arbejdspladsen, mens knap syv procent er blevet headhuntet af eksterne bureauer. 13,5 procent af de nyuddannede blev opfordret til at søge deres job af en kollega på arbejdspladsen.

Knap 10 procent af de nyuddannede har succes med at få deres første job ved at søge uopfordret. Det er især nyuddannede it-professionelle med erhvervsuddannelser, der har held med de uopfordrede ansøgninger. Hos den gruppe har knap 18 procent fået deres første job gennem en uopfordret ansøgning. I samme gruppe er også knap 18 procent blevet ansat i forlængelse af studiepraktik. Gennemsnittet for alle nyuddannede, der er blevet ansat i kraft af en forlængelse af studiepraktik, er på godt 7 procent. Knap to procent af nyuddannede it-professionelle får deres første job ved en forlængelse af studiejobbet. For nyuddannede med en længere videregående uddannelse er det tal oppe på knap fire procent. 

34,8 procent af PROSAs medlemmer har svaret på lønstatistikken, der hvert år samler løntal for januar måned. Det svarer til 3.488 medlemmer.  I denne nyhed er kun medtaget tal for privatansatte, da der på det offentlige område er regler omkring jobopslag mv.