Fagforeningernes rolle, Overenskomster

Statsansatte kæmper for overenskomst

Foto: Ritzau Scanpix

Moderniseringsstyrelsen anerkender ikke retten til betalt frokostpause for alle statslige arbejdspladser på trods af overenskomstaftalen ved OK18.

Selv om overenskomstforhandlingerne i foråret sluttede med et forlig, som indbragte pæne lønstigninger til de statsansatte og garanti for den arbejdsgiverbetalte frokostpause, så er aftalen endnu ikke fuldt udmøntet. Det gælder i særdeleshed den betalte frokostpause.

Inden OK18 nåede flere arbejdspladser således at fjerne den betalte frokostpause uden at kompensere medarbejderne, og derfor mener Moderniseringsstyrelsen ikke, at de er omfattet af aftalen. Men den går ikke, mener de statsansatte, der derfor har kurs mod en faglig voldgiftssag mod Moderniseringsstyrelsen.

– Jeg synes, det er brandærgerligt, at vi ikke kan stole på, at modparten står ved det, vi aftaler. Det er frustrerende, og det er simpelthen ikke i orden, siger Jesper K. Hansen, der er formand for forhandlingsfællesskabet CO10.

Her er PROSA med i bestyrelsen og varetager interesserne for over 1.000 medlemmer, der er ansat i staten. På CO10’s repræsentantskabsmøde i november kiggede Jesper K. Hansen tilbage på OK18, hvor fagbevægelsen stod sammen om at skabe et resultat, som han betegner som ”supergodt”.

– Vi har vist, at det batter at stå sammen, dyrke fællesskabet og at holde fast i de vigtigste krav. Under hele forløbet forsøgte modparten at splitte os ad, men det lykkedes heldigvis ikke, siger Jesper K. Hansen, der advarer om, at fronterne meget vel kan blive trukket lige så skarpt op til de næste overenskomstforhandlinger i 2021.

– Mit klare budskab til medlemmerne er, at de skal være forberedt på, at vi kan komme i konflikt igen.

ohl

botMessage_toctoc_comments_9210