Arbejdsløshed, A-kassen

Stop det groteske dagpengebureaukrati

Min A-kasse sætter fokus på a-kasselovgivningens uhyrlige bureaukrati.

Det sker ved, at man ruller de 29.231 sider, som a-kasse-lovgivningen fylder, fra Min A-kasses kontorer på Ramsingsvej og hele vejen til Christiansborg. Udrulningen af de mange sider følges festligt af sækkepibemusik og klarinet. Fra Rådhuspladsen live-kommenteres hele seancen af komikeren Sebastian Dorset, som vil hjælpe med at forklare absurditeten i bureaukratiet. Og der kommer til at være flere festlige indslag undervejs. På Christiansborg er der Brassband, og vi får flere politikere til at komme ned for at se, hvor meget lovgivningen faktisk fylder, når den er fuldt udprintet. Det kommer forhåbentligt til at være en øjenåbnende oplevelse for dem, for bureaukratiet vokser os simpelthen over hovedet.

A-kasselovgivningen vokser med 6 sider om dagen, så himmelflugten af antal sider fortsætter støt frem for os, og det endda selv om redigeringer og lovændringer også betyder, at der forsvinder 3 sider hver dag. Hele cirkusset fortsætter til trods for, at politikerne flere gange har lovet at gøre noget ved det.

Der er mange problemer i a-kasselovgivningen:
1.    Det kolossale lovregime koster samfundet millioner af kroner
2.    Det er en trussel mod retssikkerheden for ledige. En ledig har ikke en chance for at overskue den voluminøse lovkompleks, og alligevel straffer systemet den ledige ved den mindste fejl
3.    Den store fokus på formelle krav tager fokus fra den egentlige opgave både på jobcentret og i A-kassen – nemlig opgaven at få ledige i arbejde
4.    Mistro og uendelig mange formelle krav til ledige ydmyger og stresser dem. Det øger ikke chancen for, at de kommer i arbejde – tværtimod!

Nu må det være nok. Der er brug for en langt enklere a-kasselovgivning, hvor ressourcerne bruges på at få folk i job – ikke på at skabe så omfattende et bureaukrati som mistænkeliggør den enkelte, der er så uheldig at stå uden arbejde.