Fagforeningernes rolle, Studerende

Universitet stopper eksklusivaftaler med fagforeninger

Fagforeninger og a-kasser indgår økonomiske aftaler om at få eksklusiv adgang til nye studerende, afslører Prosabladet.

Det skal være slut med, at fagforeninger kan indgå økonomiske eksklusivaftaler med rusvejledere og tutorer på Københavns Universitet (KU) om at sikre sig privilegeret adgang til de studerende ved studiestart.

Efter at Prosabladet har fået aktindsigt i de økonomiske aftaler mellem fagforeninger og studerende på universitetet, har rektor Henrik C. Wegener udsendt et hyrdebrev til samtlige fakulteter om omgående at stoppe den hidtidige praksis.

”Der er tale om kontrakter, hvor der har været betingelser om, at for eksempel tutorer eller rusvejledere skulle tale positivt om fagforeningerne, samt betingelser om, at der ikke måtte anbefales andre fagforeninger,” skriver Henrik C. Wegener i hyrdebrevet.

Prosabladets aktindsigt viser, at der er indgået rusvejlederkontrakter med fagforeninger som Dansk Magisterforening (DM), Ingeniørforeningen (IDA), Dansk Journalistforbund (DJ) og DJØF. Kontrakterne bygger typisk på, at fagforeningerne afholder en række udgifter under introugerne for de nye studerende og eksempelvis betaler for frokost, uddeler gaver og sørger for musik og underholdning mod til gengæld at få taletid og mulighed for at indmelde de nye studerende i fagforeningen.

I en kontrakt til 11.352 kroner mellem Dansk Magisterforening og Idræt på KU står der, at ”rusvejlederne/tutorerne skal tale positivt om Magistrene under studiestarten og må ikke anbefale andre a-kasser eller fagforeninger”. I en kontrakt mellem DJØF og Statskundskab på KU for 2017 til en værdi af 20.000 kroner står der, at ”tutorerne må ikke indgå aftaler med konkurrerende virksomheder (fagforeninger) i forbindelse med introforløbet”.

Rektor Henrik C. Wegener understreger i sit brev til fakulteterne, at sådanne aftaler ikke må indgås: ”Universitetets samarbejdsrelationer med fagforeninger skal være båret af et hensyn til universitetets neutrale rolle i studerendes valg af fagforening,” skriver Henrik C. Wegener.

PROSAs formand, Niels Bertelsen, roser udmeldingen og håber, at landets øvrige universiteter følger efter.

– Vi har mærket en stigning i disse sponsorater i de senere år, og i sagens natur favoriserer det de store fagforeninger, som har størst økonomisk ballast. Det kan jo ikke være meningen, at fagforeningerne skal bruge ufine metoder for at komme i dialog med de studerende, som skal have adgang til den mest studierelevante fagforening – ikke den med flest penge, siger Niels Bertelsen.

På Syddansk Universitet (SDU) eksisterer der lignende problematiske aftaler, viser en aktindsigt. Blandt andet har Akademikernes A-kasse (AKA) indgået adskillige sponsorater med krav om eksklusiv adgang til de studerende. Et af dem er på 7.000 kroner med International Virksomhedskommunikation (IVK), der skal sikre ”positiv omtale af AKA”:

”Akademikernes A-kasse har eksklusivitet som eneste A-kasse, der sponsorerer eller deltager ved arrangementer i forbindelse med studiestarten på IVK i Odense eller arrangementer afholdt af IVKomiteen,” står der i kontrakten, der er indgået den 28. juni 2018.

SDU oplyser, at man i øjeblikket er ved at behandle sagen og derfor ikke har nogen kommentarer.