Ansættelsesforhold, It og samfund

Usikker tid for it-branchen

Selv om it-branchen i Danmark oplevede en markant vækst i både omsætning og eksport i 2019, så hersker der stor usikkerhed om, hvordan de omkring 4.300 danske it-virksomheder med godt 94.000 fuldtidsansatte kommer ud på den anden side af coronakrisen.

Ifølge en analyse fra IT-Branchen er næsten hver tredje it-virksomhed truet af konkurs, fordi der er sat en brat stopper for it-investeringer.

”Flere steder har man simpelthen ingen indtjening lige nu. Halvdelen af it-leverandørerne oplever et kraftigt fald i ordrer og opgaver fra deres kunder. De virksomheder, der har potentialet til at blive fremtidens flagskibe og vækstmotorer for Danmark, gisper efter vejret”, siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT-Branchen.

PROSAs nye lønstatistik for 2019 viser en gennemsnitlig lønstigning på 6,4 procent for privat­ansatte, men PROSA har nu bedt medlemmerne svare på, hvordan krisen rammer dem.
”Det er meget svært at sige, hvor meget krisen påvirker lønnen. Vi får en del henvendelser fra medlemmer, som sættes ned i løn, men vi får også kontrakter til gennemsyn fra nyansatte”, siger PROSAs næstformand Hanne Lykke Jespersen.

ohl