Overvågning i samfundet

Vestager vs Amazon

Amazon indtager en problematisk dobbeltrolle og misbruger sin dominerende stilling på markedet for e-handel. Det fastslår EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der nu rejser anklage mod Amazon for at anvende sine data i strid med EU’s regler.

Amazon udbyder en platform, hvor andre forhandlere kan sælge varer, men problemet opstår, når Amazon samtidig sælger sine egne produkter på platformen. ­Ifølge Vestager har Amazon en ”ikke offentligt tilgængelig” viden om forhandlerne, som er nødt til at dele data med Amazon, og dermed får Amazon en fordel. ”Amazon har akkumulerede forretningsdata fra flere end 800.000 aktive forhandlere i EU, der sælger over en milliard forskellige produkter. Med andre ord handler sagen om big data”, siger Margrethe Vestager og henviser til, at EU-borgerne sidste år handlede for 720 milliarder euro på nettet – en fordobling siden 2015.

Amazon afviser anklagen og påpeger, at virksomheden tegner sig for under en procent af den globale detailhandel. Sagen er en af flere EU-sager mod amerikanske it-giganter.

ohl