Ville du finde dig i det?

Ledige mister dagpenge med tilbagevirkende kraft

Kommentar af Hanne Lykke Jespersen, næstformand i PROSA

Forstil dig, at regeringen besluttede sig til at forsøge at få fartgrænsen nedsat til 100 km i timen på motorvejene. Hvis det tre gange blev registreret, at du overskred denne hastighed, mistede du retten til at køre bil, indtil du har været til køreprøve – dog mindst en måned. Og det med tilbagevirkende kraft. Jeg gætter på, det ville gøre de fleste bilister edder-rasende.

Men det svarer faktisk til det, som Folketinget er ved at vedtage at gøre mod dagpengemodtagere. Den 1. juli 2017 er det planen, at den sidste del af dagpengeforliget fra efteråret 2015 skal træde i kraft. Og på denne dag vil dagpengemodtagere, som helt lovligt har været ledig i 4 måneder ud af 8 år, miste 1 måneds dagpenge. Altså på grund af en ledighed, som måske var i 2009 – længe før nogen havde tænkt på dagpengekommissionen og forlig.

Det er tanken fra forligspartierne og dagpengekommissionen, at det skal være adfærdsregulerende. Det er nok meget tvivlsomt om det er tilfældet, men det er i hvert fald helt sikkert, at det ikke er det med tilbagevirkende kraft. Selv om vi nok er mange, der en gang imellem har ønsket, at vi kunne ændre adfærd med tilbagevirkende kraft, så har jeg aldrig hørt om nogen, det er lykkedes.

Nej til lovgivning med tilbagevirkende kraft – både for ledige og bilister.

Se video med Hanne Lykke Jespersen på YouTube.