Kollegaer, som ikke er medlemmer

Kollegaer, som ikke er medlemmer

Holdninger flytter sig sjældent i en hård diskussion. Dialog er bedre. Derfor kan det være et godt udgangspunkt, hvis du som tillidsrepræsentant starter med at forstå din kollegas (måske) negative holdninger til medlemskabet af PROSA.

Dialog med ikke-medlem

Der kan dog være mange forskellige grunde til, at en kollega står uden for fagforeningen. Meget ofte er grunden blot, at de aldrig er blevet spurgt. Du kan vise interesse og stille uddybende spørgsmål om f.eks. arbejdet, faget og karrieren. På den måde kan du få et indblik i, hvad det er som optager kollegaen, og du kan dermed også lettere præsentere de relevante emner, som PROSA kan tilbyde igennem medlemskabet (de fem fagforeningshylder).

Men det handler først og fremmest om at få hul på dialogen - selvfølgelig baseret på respektfuld åbenhed. Det kan være en god idé at snakke lidt afskåret fra kontorpladserne. Gå hen og tag en kob kaffe eller brug 5 minutter i et mødelokale. Spørg interesseret til, hvorfor han/hun ikke er medlem.

Hvis fravalget er bevidst, bør du finde ud af, hvad det skyldes. Måske ved kollegaen ikke, hvad fagforeningen gør for fag og arbejdsforhold. Måske har kollegaen tidligere haft en dårlig oplevelse med en fagforening. Måske er det pengene. 

Når du har spurgt og lyttet, skal du du bruge din viden og de argumenter, du synes passer til dialogen med lige netop den kollega. Tag jer lidt til til og snak f.eks. ud fra den udprintede oversigt over PROSAs hylder.