Ole Tange - It-politisk rådgiver i PROSA

 

Hvorfor er det interessant at kigge på it-branchen, når vi snakker om klima og CO2-udledninger?
Vi kan ikke løse klimakrisen uden it. Samtidigt er it et af de områder, der har en stigende klimabelastning, og derfor er it-branchen ikke til at komme uden om, hvis vi skal løfte den grønne dagsorden.

Det er vigtigt, at vi fokuserer på det, der batter (eksempelvis at levetidsforlænge udstyr eller flytte strømforbrug til, når strømmen er grøn), og ikke spilder tid på det, som kun har minimal effekt.

Er der nogle områder af it-branchen, du har særligt kig på?
Jeg blev overrasket over, at produktionen af it er så dyr i CO2 og anden forurening. 80-90% af den CO2, som en laptop udleder i hele sin levetid, sker ved produktionen. Hvis du kan levetidsforlænge en laptop, så bør du gøre det. For desktops er tallet lavere, og for servere er tallet endnu lavere, men selv her bør man regne på, om det giver mening at lade noget strømslugende udstyr leve længere, hvis man kigger på hele klimaregnskabet. Det gælder specielt, hvis strømmen er grøn.

For at levetidsforlænge udstyr kan det betyde, at udstyret skal opgraderes (eksempelvis med mere RAM) eller at det skal varetage en anden rolle – eksempelvis ved at blive givet til andre.

Hvilken rolle mener du, at PROSA – og andre fagforeninger – bør påtage sig i klimakampen?
PROSA bør være dem, der gennem foreningens indkøb og brug, viser, at man godt kan drive sin it klimabevidst. Eksempelvis tester vi lige nu Fairphone, som er produceret med fokus på at være mindre klimabelastende og give bedre arbejdsforhold til fabriksarbejderne.

PROSA bør også være dem, der går forrest i kampen for Right-to-repair: Vi skal få fabrikanterne til at gøre det nemmere at levetidsforlænge udstyr – eksempelvis ved at gøre det nemmere at opgradere eller reparere udstyr. Sammen med andre fagforeninger kunne vi lave repair-cafe’er, hvor folk kan få nyt liv i deres udslidte laptops ved blot at få mere RAM eller hurtigere harddisk i.

PROSAs kopimaskine er 5 år gammel. Det meste af den virker fint, men der er nogle sliddele, der snart skal skiftes. Desværre nægter producenten at levere reservedele til den. Når maskinen skal udskiftes, tænker jeg, at vi stiller som krav, at producenten af den nye kopimaskine skal garantere at kunne levere reservedele i mindst 10 år.

Fagbevægelsen forhandler pensionsordninger for rigtigt mange danskere. Her burde fagbevægelsen presse deres pensionspartnere til at flytte alle investeringer væk fra sort energi, samt gøre det muligt for medlemmer at flytte deres investeringer til grønne investeringsfonde.

Har du selv gjort noget for at nedsætte dit eget CO2-aftryk?
Den grønne omstilling er dyr: Det kræver voldsomme investeringer at udvikle og udbrede teknologi, der kan gøre os CO2-neutrale. Derfor har jeg flyttet hele min pension til fonde, der investerer i klimateknologi. Det er formodentlig det tiltag, der har den allerstørste effekt, idet min investering kan spare langt mere CO2, end jeg selv udleder, og så kræver det intet af mig i hverdagen. Afkastet har ovenikøbet været hæderligt indtil nu. Du kan også flytte (dele af) din pensionsopsparing til klimafonde, hvis du bruger PROSAs pensionsordning.

Jeg bruger GrønStrøm.nu, hver gang jeg starter min (op)vaskemaskine, så jeg kan udskyde vasken til der, hvor strømmen er grønnest. Min hjemmeserver er blevet udskiftet med en laptop, der ellers skulle skrottes. Min private laptop har holdt siden 2013, men er blevet opgraderet flere gange. Derudover sætter jeg skrottede laptops i stand, så jeg kan tage dem med til fattige i ulande, når jeg tager på ferie (projektet kan du læse mere om i artiklen her).