Demokratiske arbejdspladser skaber større arbejdsglæde

En ny analyse fra Tænketanken Demokratisk Erhverv viser, at der på 8 ud af 20 parametre er bedre arbejdsmiljø i demokratiske virksomheder end ved øvrige virksomheder. Resultaterne blev tirsdag fremlagt til ”Konferencen for arbejdsmiljø og trivsel i demokratiske virksomheder”

I Danmark er der omkring 20.000 virksomheder, som styres efter demokratiske principper. Det udgør arbejdspladser for 180.000 lønmodtagere – herunder en stor procent it-ansatte. Tænketanken Demokratisk Erhverv har sammenlignet arbejdsforholdene for ansatte i demokratiske med øvrige virksomheder, som tirsdag blev fremlagt for PROSA og øvrige fagforeninger til ”Konferencen om arbejdsmiljø og trivsel i demokratiske virksomheder”.  

Analysen viser, at der på 8 ud af 20 parametre er signifikant bedre arbejdsmiljø i demokratiske virksomheder end øvrige virksomheder. Det gælder blandt andet højere jobtilfredshed, bedre ledelse, mindre sygefravær, mere efteruddannelse og bedre forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer. 
Læs hele rapporten her

Under konferencen var PROSAs forbundssekretær, Mirza Cirkinagic, på podiet for at deltage i paneldebatten om, hvordan fagbevægelsen kan fremme den erhvervsdemokratiske udvikling i Danmark og styrke medarbejdernes indflydelse og ejerskab:


”Overgangen til en demokratisk virksomhed kan være omstændig, og fagforeningerne spiller en stor rolle for at sikre, at alle får samme rettigheder. Jeg tror, at fleksibilitet og kapacitet til at tænke anderledes er fremtiden. Jeg er pavestolt af, at vi i PROSA har forhandlet den første 30 timers overenskomst med et it-kooperativ”, var nogle af Mirza Cirkinas pointer. 
 

I marts underskrev PROSA den første danske it-overenskomst på 30-timer med den demokratiske virksomhed, Tetrabit. Læs mere om overenskomsten